Vlada Kosova demantovala da je štampa iz Srbije zabranjena 1Foto: Stefana Svić (arhiva)

Vlada Kosova je demantovala tvrdnje Beograda da se na Kosovu posle uspostavljanja takse od sto odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne dozvoljava ulazak i štampe iz Srbije, piše portal zeri.info.

„Ističemo da taksa od 100 odsto, kao pravo Kosova da čuva svoj suverenitet, ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo podele štampe i informisanja pripadnika ni jedne zajednice“, prenosi RSE pisanje portala.

„Zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo da osnuju i koriste svoje medije. Zajednice i njihovi pripadnici imaju rezervisane frekvencije za elektronske medije što je uređeno zakonom i međunarodnim standardima. Kosovski zakoni su omogućili pripadnicima zajednica i da budu deo organa upravljanja mnogih medijskih institucija“, kaže se u izjavi Vlade Kosova.

U izjavi se podseća da je juna 2013. godine počelo emitovanje programa drugog kanala RTK u kojem je 85 odsto programa na srpskom jeziku i 15 odsto na jezicima drugih zajednica. „Pritisci srpskih vlasti i laži ne služe pravdi, niti procesu integracije“, kaže se u izjavi i dodaje da će Vlada Kosova „učiniti sve da obezbedi sva ustavna prava za sve građane Kosova i posebno za srpsku zajednicu na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari