Srbija se vraća starim prijateljstvima 1Foto: Fonet/ Služba za saradnju sa medijima

Srpske vlasti, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem, u poslednje vreme su umnogome intenzivirale spoljnopolitičke aktivnosti, što je, pre svega, priprema za narednu fazu pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine…

… koja se smatra odlučnom u rešavanju kosovskog pitanja, komentarišu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova povodom prisustva predsednika Srbije na prekjučerašnjoj svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda u Turskoj. Vučić je tom prilikom imao bilateralne razgovore sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Povodom Vučićeve izjave da je „važno da Srbija, u svetu u kojem se slonovi tuku i u kojem će se tek boriti, pronađe ne samo sigurno skrovište, već i da obezbedi dvorište u kojem će da radi“, naši sagovornici navode da je „evidentno da Beograd nastoji da osnaži stara prijateljstva i uspostavi nova pred narednu fazu briselskih pregovora“.

Što se tiče susreta sa ukrajinskim liderom, kako Danas nezvanično saznaje, saopštenje zvaničnog Kijeva se „u pojedinim detaljima razlikuje od saopštenja Beograda“. Između ostalog, dok se u saopštenju Beograda pominje da je predsednik Vučić „naglasio da je ekonomska saradnja daleko ispod potencijala i interesa dve strane i dodao da je važno raditi na usaglašavanju bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini“, u saopštenju Kijeva se „ne pominje slobodna trgovina već potreba organizovanja sednice Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, koja se nije održala već pet godina“. Istovremeno, Porošenko je, prema našim saznanjima, „insistirao na daljoj viznoj liberalizaciji – da bezvizni režim traje ne samo 30 već 90 dana, kao i na saradnji u okviru međunarodnih organizacija“.

Vučić se, podsetimo, „zahvalio za principijelnu poziciju Ukrajine po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istovremeno naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine“. Govoreći o susretu sa Erdoganom, predsednik Srbije je izjavio da su „teme bile politička i ekonomska saradnja, unapređenje kooperacije i poverenja između naših država i naroda“…

Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, kaže za Danas, ocenjujući važnost susreta Vučić – Porošenko, da je „u svakom slučaju potrebno da bude što više komunikacije između dve strane, pogotovo imajući u vidu nedavne varnice između ambasadora Ukrajine i Vlade Srbije, u vezi sa konfliktom u Ukrajini“.

– Srbija treba da predstavi svoju poziciju Ukrajini kao što principijelniju. Takođe, postoji i niz tekućih pitanja, poput bilateralnih pregovora Srbije i Ukrajine oko pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, i visoki politički susreti mogu ubrzati procese, konstatuje Novaković.

Predsednik Srbije se juče u Beogradu sastao sa ministrom spoljnih poslova Poljske Jacekom Čaputovičem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije. Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, Vučić je istakao da su „odnosi dveju zemalja na visokom nivou i naglasio da je neophodno da mnogo više radimo na jačanju ekonomske saradnje“, te izrazio zahvalnost na „podršci koju Poljska pruža Srbiji na polju evropskih integracija“, dok je poljski šef diplomatije „pozdravio dobru bilateralnu političku saradnju i istakao da Poljska u potpunosti podržava evropski put Srbije“.

Sijarto navija za Srbiju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se juče sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Kako je saopšteno, „zajednički je ocenjeno da se sveukupna saradnja dve države kontinuirano unapređuje, kao i da su ostvarivanje energetske stabilnosti i boljih infrastrukturnih veza neki od prioriteta u predstojećem periodu“. Nakon sastanka, Dačić je poklonio svom mađarskom kolegi fudbalski dres nacionalnog tima Srbije. Sijarto se zahvalio na poklonu i istakao da će navijati za reprezentaciju Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari