Srbija uručila protestnu notu Severnoj Makedoniji zbog markice s mapom NDH 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Srbija je danas ambasadoru Severne Makedonije u Beogradu uručila protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke sa mapom fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je da sporna poštanska marka odmah bude povučena iz cirkulacije i da Vlada Severne Makedonije najoštrije osudi njeno štampanje i objavljivanje, navodi se u saopštenju.

„U suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Srbije“, navelo je ministarstvo na čijem je čelu Ivica Dačić.

Kako se navodi, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, „shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“, i kao uvredu za ceo srpski narod „koji je u koncentracionim logorima te iste NDH stradao u stotinama hiljada“.

„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene gradjana Srbije i srpskog naroda u celini na najmračniji period u novijoj istoriji“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da „ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Srbije i Severne Makedonije i saradnju i stabilnost čitavog regiona“.

Mediji su danas preneli da je Pošta Severne Makedonije uoči Dana Evrope, 9. maja, u okviru serije markica „Severna Makedonija u EU“, objavila markicu posvećenu Hrvatskoj, ali s mapom NDH.

Pošta Severne Makedonije je ipak na kraju saopštila je danas da je odmah povukla marku sa „pogrešnom kartom Republike Hrvatske“ izvinila se zbog te „nenamerne greške“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari