Srpska lista: Nacrt Statuta ZSO biće predstavljen u Briselu 1Igor Simić Foto: Srpska lista

Dan pred isticanje roka za izradu statuta, Srpska lista ne veruje da će Priština formirati ZSO.

Kako su saopštili članovi Upravljačkog tima, nacrt statuta biće gotov u roku koji je dala EU, to jest do 4. avgusta. Upravljački tim je spreman da, u svakom trenutku, posle tog datuma, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou.

Poslanik Srpske liste Igor Simić, rekao je za Radio televiziju Srbije, da je Upravljački tim naporno radio na izradi nacrta statuta, koja je pri kraju.

„Oni su posao obavili kvalitetno i odgovorno i ono što predstoji je da taj nacrt statuta predstave pregovaračkim timovina Beograda i Prištine u Briselu“, rekao je Simić i dodao da će se zatim taj statut razmatrati i da će se usaglašavati stavovi, prenosi RTS. Kako navode, Simić je istakao da u Prištini i dalje kažu da neće formirati ZSO, te da su zbog toga i oni u Srpskoj listi, kao i predsednik Aleksandar Vučić, skeptični po ovom pitanju.

„Mi nismo hteli da damo argument da su Srbi nestrpljivi. Pokazali smo da smo odgovorni, sačekali ta četiri meseca, ali sumnjamo da će Priština napraviti bilo kakav korak“, rekao je Simić.

Objasnio je da nije problem u ovlašćenjima koje će imati ZSO, već u političkoj volji i, kako kaže, „hrabrosti Albanaca da sprovedu ono na šta su se obavezali“.

Dan uoči predstavljanja statuta, Ambasada SAD u Prištini pohvalila je rad pregovaračkog tima i kažu da očekuju da statut ZSO bude fleksibilno i kreativno rešenje.

Simić smatra da saopštenje ambasade neće mnogo pomoći, upravo zbog toga što, ističe, u Prištini nema političke volje da se ZSO formira.

Komentarišući vežbe Kfora na KiM, Simić je rekao da je sve započelo dezinformacijom i da je Kfor te vežbe zakazao još pre tri meseca. Što se tiče navoda prištinskih medija da je kosovska policija naredila prekid odmora svojim pripadnicima, kaže da o tome nema informacije.

„Život u Kosovskoj Mitrovici se odvija normalno. Uči su uprete u Beograd u svetlu različitih informacija koje se plasiraju ovih dana. Moja molba u ime Srpske liste je da svako ko želi da da svoje mišljenje, treba da ga da, ali ne na taj način da izaziva nespokoj kod građana, da širi dezinformacije, i, biću vrlo iskren – ko želi da se bavi politikom treba prvo da skine mantiju, pa onda da uđe u političku arenu“, rekao je Simić.

Komentarišući izjavu albanskog ministra o brisanju granice tzv. Kosova i Albanije, naveo je da je jedini način da se spreči formiranje „Velike Albanije“ naći održivo rešenje koje će zadovoljiti obe strane – da obe budu pomalo nezadovoljne, i da obe budu pomalo zadovoljne.

„Od juče sam čekao da se bilo ko, od onih koji napadaju proces rešavanja problema KiM, oglase, oni isti koji napadaju sve moguće predloge koje smo imali da čujemo u prethodnom periodu. To je najbolji pokazatelj da to što ćemo mi da zabijemo glavu u pesak, da okrenemo glavu od Prištine, da se tamo ništa neće dešavati? Ne, oni će da nastave da rade ono što rade. Ukoliko mi nemamo normalan dogovor dve strane, koji će uvažiti interese Republike Srbije i Srba u celini, nastaviće se sa takvim akcijama“, rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari