Srpska lista osudila izjave o ujedinjenju Mitrovice 1(arhivska fotografija) Foto: Đorđe Savić/EPA

Tema oko ujedinjenja Mitrovice, koju potencira gradonačelnik južnog dela grada, ponovo je aktuelna.

Bahtiri je o tome govorio i juče uoči obeležavanja jedanaest godina nezavisnosti Kosova prilikom posete tri sela u opštini Leposavić. Saopštenjem se oglasio i gradonačelnik ove opštine na krajnjem severu Kosova Zoran Todić, koji kaže da ovakve izjave Agima Bahtirija zabrinjavaju građane.

Glavni most na Ibru razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo. Iako gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri ne odustaje od ujedinjenja ova dva dela, gradonačelnik severnog dela grada, koji je sada u ostavci, Goran Rakić se protivi tome.

Bahtiri je uveren da će do ujedinjenja Mitrovice doći ove godine, i to upravo do mesta koje je juče posetio u opštini Leposavić.

„To je proces koji mora proći, i garantujem svima da li ga neko želi ili ne, ujedinjenje grada će biti do mesta na kojem sam ja danas bio u tri sela, Košutovo, Bistrica i Ceranja. To će se desiti ove godine“, kazao je Bahtiri.

Srpska lista se oglasila saopštenjem kojim oštro osuđuje izjavu Bahtirija. Ovo saopštenje potpisao je upravo gradonačelnik Leposavića u ostavci Zoran Todić. On poziva KFOR i EULEKS da osude ovakve poteze gradonačelnika Južne Mitrovice.

„Srpski narod i mi kao njihovi predstavnici želimo da se kroz dijalog i dogovor dođe do rešenja koji će značiti mir i bolji život svih građana, ali ovakve pretnje i provokacije uzimamo vrlo ozbiljno, uz poziv našim građanima da ostanu uzdržani i ne reaguju na njih“, navodi se, između ostalog u saopštenju Srpske Liste.

Mišljenja građana Severne i Južne Mitrovice uglavnom su podeljena kada je reč o ujedinjenju. Dok Albanci podržavaju ideju Bahtirija, Srbi joj se protive.

Peticiju za ujedinjenje Mitrovice potpisalo je pre nešto više od mesec dana  više od 16.000 građana. Skupštinski odbor za predstavke odbio je da razmatra  ovu peticiju i prosledio je Vladi na mišljenje. Iz Vlade Kosova poručeno je da o tom pitanju treba da se izjasni Parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari