Srpske firme nemaju pravo na povrat imovine od Hrvatske 1

Evropski sud za ljudska prava zaključio je da srpske firme nemaju pravo na povrat predratne imovine, čime je odbacio kao neosnovanu tužbu beogradskog preduzeća Mladost Turist, koji je od Hrvatske tražio povrat nekretnina u Tisnom, na Murteru.

Kancelarija hrvatskog zastupnika pred Evropskim sudom saopštio je danas da je presuda, koja je konačna i protiv nje nije dozvoljeno nijedno pravno sredstvo, doneta 30. januara.

Mladost Turist je u Tisnom upravljala dečijim odmaralištem „Beograd“, na zemljištu gde se sada nalazi osnovna škola, navodi Jutarnji list.

U tužbi je navedeno da je država izvršila eksproprijaciju nekretnina posle početka rata 1991. godine, ali da je Hrvatska 2004. ratifikovala Ugovor o pitanjima sukcesije, kojim se obavezala da vrati tu imovinu vlasnicima, što nije učinila.

Evropski sud je, međutim, prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da Ugovor o pitanjima sukcesije ne daje pojedinim fizičkim i pravnim osobama pravnu osnovu za povrat predratne imovine, već će takav povrat, eventualno, biti moguć tek kada bude sklopljen dodatni bilateralni ugovor između Hrvatske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari