SRS: Zaštitnik građana Novog Sada nije doneo nikakav boljitak građanima 1Foto: www.novisad.rs

Srpska radikalna stranka (SRS) saopštila je da na poslednjoj sednici Skupštine Novog Sada nije podržala izveštaj o radu Zaštitnika građana.

Kako se navodi u saopštenju, oni smatraju da ta institucija nije donela nikakav boljitak i pomak u pogledu kvaliteta života građana i da svake godine sredstva iz budžeta odlaze uglavnom na pokrivanje troškova zarada zaposlenih u tom ogranu.

„Koga je Zaštitnik građana Novog Sada za ovih devet godina rada zapravo zaštitio ili sačuvao od samovolje organa uprave? Kada ste mogli da čujete da je na njegovu inicijativu pokrenut postupak za razrešenje nekog funkcionera ili zaposlenog u organima upravljanja? Na koji način se njegove ingerencije razliku od besplatne pravne pomoći?“, navela je odbornica SRS u Skupštini grada Novog Sada Marina Nedeljković.

Kako se navodi u saopštenju, ona je ocenila da poverenje građana u tu institucija opada iz godine u godinu, a da o tome svedoče podaci u izveštaju o njegovom radu.

„O nesposobnosti, letargičnosti i nezainteresovanosti ove institucije govori podatak da se građani iz godine u godinu žale na rad istih organa, a da se 2018. godine, Zaštitniku gradjana obratio čak 181 gradjanin manje nego u odnosu na prošlu 2017. godinu. Na svoju inicijativu tokom cele godine, ovaj organ je pokrenuo svega šest postupaka, a od 46 mesnih zajednica koliko se nalazi na teritoriji Grada Novog Sada obišao njih pet“, dodala je ona.

Nedeljković je ocenila da je „čista demagoška floskula“ da se radi o politički neutralnom i nezavisnom organu, jer je jasno da svaka vlast bira i imenuje svog Zaštitnika gradjana.

„SRS podseća javnost i da je često korišćeni termin ‘ombudsman’, kao sinonim za ovu instituciju, ustavno nezakonita kategorija, imajući u vidu da najviši pravni akt Srbije poznaje isključivo izraz ‘Zaštitnik građana'“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari