SSP: Najoštrije osuđujemo obračun države sa NVO i medijima 1Foto: Logo

Stranka slobode i pravde najoštrije je osudila postupak Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je uputila dopis bankama da joj dostave podatke o svim novčanim transakcijama za 57 organizacija, medija i pojedinaca.

Iz SSP-a kažu da je reč o obračunu države sa destinama ljudi iz NVO sektora i medija, čiji se računi posebno proveravaju, jer se sumnjiče za pranje novca i terorizam.

„Zahtevamo od vlasti da javnosti dostave dokaze na osnovu kojih su zasnovali sumnju i pokrenuli ovakvu akciju nadležnih organa“, navodi se u saopštenju SSP-a.

Stranka slobode i pravde dodaje da zahtev dolazi od vlasti koju je „Freedom House“ svrstao u hibridne režime, a Institut u Bazelu stavio na prvo mesto najkorumpiranijih država Evrope.

„Ogroman broj afera u koje su umešani visoki drzavni funkcioneri, afera u kojima se sumnjiče za milionske prevare nisu navele Ministarstvo finansija da reaguje i zatraži informacije slične ovima koje sada traži“, ističe SSP.

„Dok kontroliše novinare i nevladine organizacije ministar Mali nikada nije dao objašnjenje od kog novca je kupio 24 stana u Bugarskoj, odakle mu desetine hiljada evra za školarine za decu, kako živi u stanu na Dedinju vrednom više miliona evra. Vulinove tetke iz Kanade, umešanost oca ministra policije u trgovinu oružjem i mnoge druge afere su ostale neistražene“, dodaje se u saopštenju.

SSP zbog toga smatra da je jedini cilj vlasti da se organizacije i pojedinci koji domaćoj i međunarodnoj javnosti govore o sve gorem stanju u Srbiji kriminalizuju, ili povežu sa pranjem novca, i po starom radikalskom maniru učine izdajnicima i stranim plaćenicima.

„Ovaj pritisak još jedna je potvrda opravdanosti zahteva Udružene opozicije Srbije upućenih Evropskoj komisiji za formiranje ekspertskih grupa o: stanju demokratije, vladavini prava i medijima u Srbiji“, poručuju iz SSP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari