SSP: Pretnje Jeleni Zorić poslednje upozorenje da je novinarstvo jedan od najugroženijih poslova 1Foto: Logo

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da su pretnje reporterki N1 Jeleni Zorić ispred Specijalnog suda u Beogradu zbog izveštavanja o slučaju Jovanjica, poslednje upozorenje da je bavljenje novinarstvom u Srbiji na profesionalan način jedan od najugroženijih poslova.

TV N1 objavila je u sredu da je novinarki Zorić, koja izveštava o slučaju ‘Jovanjica’ pretio Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije optuženog u tom procesu.

SSP je navela da je Zorić „dokazala da i svoju bezbednost i život rizikuje u vanrednim okolnostima nezaboravnih izveštavanja, zbog čega je ove godine i najnagrađivanija novinarka u Srbiji, iako je Zorić najprepoznatljivija po izveštavanju o kriminalu i korupciji“.

SSP piše da pretnje koje joj je dva dana zaredom upućivao Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, optuženog za proizvodnju marihuane i skanka na imanju Jovanjica, „koja se povezuje sa poznatim imenima najviših državnih funkcionera, ali i prvim bratom Srbije Andrejem Vučićem“.

„Rečju, pretnje su joj upućene iz miljea bliskog režimu i ministara koji su boravili u Jovanjici“, dodaje se u saopštenju.

SSP zahteva da ASdvokatska komora Srbije sankcioniše advokata Bojića, ali i da se momentalno pristupi izmeni Krivičnog zakonika koja bi napad na novinara dok obavlja posao tretirala kao napad na službeno lice.

„U zemlji u kojoj su novinari hapšeni, prebijani i ubijani, ovo je urgentna situacija. Svako odlaganje je direktan dokaz da iza ovih napada stoji režim i da novinare u Srbiji više ne deli samo na svoje i ‘opozicione’, već i na one koje štiti i one kojima preti“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari