SSP traži ponovno pokretanje proizvodnje traktora u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS

Potpredsednik Stranke Slobode i Pravde Dejan Bulatović i predsednik Sindikata „Sloga“ Željko Veselinović najavili su danas ispred Minstarstva poljoprivrede da će tražiti ponovono pokretanje industrije motora i traktora kako bi poljoprivrednici mogli lakše da kupe nove mašine.

Oni su ispred Ministarstva poljoprivrede ostavili hladnjak IMT-ovog traktora 539 koji je proizvela industrija motora koja više ne funkcioniše da bi, kako je rečeno „ministar Branislav Nedimović mogao da vidi kakve traktore voze poljoprivrednici i sa njima obrađuju zemlju“.

Bulatović je istakao da je gašenjem fabrika IMT i IMR dobrim delom uništena srpska poljoprivreda i da je Srbija nekad izvozila traktore, a danas poljoprivrednici ne mogu da ih kupe dok ne dobiju subvencije koje država daje za traktore koji dolaze iz inostranstva.

Veselinović je podsetio da je IMT imao 15.000 radnika i proizvodio 780.000 traktora, dok je IMR zapošljavao više od 20.000 ljudi i proizvodio preko 100 hiljada traktora, te da se ti traktori i danas koriste iako su stari i po 40 godina.

On je dodao da je ova vlast industriju prodala indijskoj kompaniji koja danas proizvodi svoje traktore i prodaje dalje.

„Tražimo da se ponovo pokrenu naše fabrike traktora kako bi naši poljoprivrednici mogu da ih nabavljaju po pristupačnim cenama i da ih država subvencioniše“, rekao je Veselinović.

Na konferenciji za novinare je rečeno i da su subvencije stočarima koje je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo nedavno, stigle prekasno, kao i da za vreme korone nije trebalo zatvarati pijace, jer su mnogi poljoprivrednici zbog toga propali.

Konferenciju je sve vreme ometao Simo Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava uzvikujući „Đilas, UČK, ISIS, Kosovo“ i „Đilas – korona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari