SSP Zrenjanin: Obezbediti deci pristup zdravstvu 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Stranka slobode i pravde Zrenjan zatražila je bolji pristup dece zdravstvenom sistemu jer u ovom gradu, kako kažu, postoji samo jedan Dečiji dispanzer a na zakazivanje pregleda se čeka jer nema slobodnih termina.

U svom saopštenju navode da na  teritoriji grada Zrenjanina postoji devet srednjih škola, deset osnovnih škola i devetnaest vrtića, a da na taj broj ide devet ambulanti za odrasle i jedan dispanzer za decu i omladinu.

– Uočljivo je da je razlika ogromna, a iz prakse znamo da je u tom jednom dečjem dispanzeru prevelika gužva i da on ne zadovoljava potrebe bolesne dece Zrenjanina. Koliko puta roditelji zovu dispanzer da zakažu pregled za dete bolesno, a sa druge strane dobijaju odgovor da su tog momenta termini popunjeni? Mnoga deca ostaju nezbrinuta u momentu kada im je potrebna pomoć. Sadašnja zgrada dispanzera za decu izgrađena je pre više od 40 godina, njeni tehnički kapaciteti i ljudski resursi se nisu od tada značajno menjali, nažalost zgrada propada kako unutra tako i spolja – kažu u SSP Zrenjanin.

Navode da su Zrenjaninu potrebna najmanje tri dispanzera za decu i omladinu – na Bagljašu,  Gradnulici i na 4. julu.

Kako saopštavaju, novi dispanzeri za decu bi trebalo da budu zgrade opremljene savremenim sredstvima za rad i dijagnostiku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari