Šta će biti sa opštinama u kojima lista SNS nema najviše glasova? 1Foto: BETAPHOTO/ Informativna sluzba Sprski patriotski savez

Čajetina, Ražanj, Surdulica, Beočin, Topola i Svilajnac, Novi Beograd opštine su u Srbiji u kojima na lokalnim izborima 21. juna nije pobedila vladajuća Srpska napredna stranka.

Imajući u vidu postizborne kombinatorike, neizvesno je da li će se trijumfi lokalnih lista pretvoriti u „Pirove pobede“, odnosno da li će se svuda formirati i vlast bez SNS.

Prva lokalna samouprava u kojoj je to uspelo je Čajetina. Podsetimo, lista koju je predvodio Milan Stamatović je na izborima u Čajetini zadobila poverenje 61 procenta glasača, druga je SNS koja je osvojila 26 posto glasova, a treći SPS sa pet procenata podrške birača.

Grupa građana Dobrica Stojković, koju u Ražnju predvodi aktuelni predsednik te opštine, pobedila je sa 44,06 posto glasova, dok je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ osvojila 28,88 odsto podrške.

Treći su socijalisti, koji su dobili 9,49 procenata glasova. Prema pisanju aleksinačkog portala Alpress, u Skupštini opštine ima mesta za 27 odbornika, a na osnovu izbornih rezultata u budućem sazivu najviše odbornika, njih 13, imaće Grupa građana „Dobrica Stojković“.

– Naprednjaci će imati devet, a socijalisti tri predstavnika. Grupa Građana „Verislav Velisavljević Verče“ sa dva odbornika možda će igrati značajnu ulogu u narednoj vladajućoj većini, jer bez njih naprednjaci neće moći da sa opštinskog trona smene Dobricu Stojkovića, koji je u više mandata predsednik – navodi se na portalu Alpress.

Socijalistička partija Srbije, sa listom koju je predvodio potpredsednik stranke Novica Tončev, uspela je da u Surdulici u neizvesnoj trci pobedi Srpsku naprednu stranku sa razlikom od nekoliko stotina glasova. SPS je u surduličkoj skupštini osvojio samo jedno odborničko mesto više, pa će socijalisti imati 18, a naprednjaci 17 predstavnika.

Tončev je upravo u središtu političkog prepucavanja na liniji SNS-SPS (strana 4) i od njega lider socijalista Ivica Dačić traži da se izvini Aleksandru Vučiću zbog neprimerenih izjava, među kojima je i da je u Surdulici formirao slobodnu „Užičku republiku“.

Pre šest dana formirana je lokalna vlast u Surdulici i svi lokalni funkcioneri su izabrani iz redova socijalista.

Pre početka sednice svi odbornici SPS su simbolično prepešačili tri kilometra od Surdulice do Alakinca, gde je održana konstitutivna sednica.

U klupama u lokalnom parlamentu u Beočinu u naredne četiri godine sedeće samo odbornici SPS-a i SNS-a. Socijalisti su i u ovoj opštini tesno, sa nešto više od stotinu pedeset glasova, uspeli da pobede naprednjake. Prema pisanju portala 021.rs, nakon objavljenih rezultata, dosadašnji predsednik opštine i nosilac liste beočinskih naprednjaka Mitar Milinković podneo je prigovor na rezultate izbora, o čemu je odlučivao Upravni sud.

– Kako se do petog jula Upravni sud nije oglasio o tom pitanju, Opštinska izborna komisija pomerila je glasanje za subotu, 11. jul. Međutim, poslednjom odlukom Upravnog suda, kojom se uvažava žalba Socijalističke partije Srbije i poništava rešenje o ponavljanju glasanja, stavljena je tačka na izbore u Beočinu i potvrđena izborna pobeda SPS-a na lokalnim izborima u tom mestu – objavio je portal 021.rs.

U Topoli, lista koju je predvodio aktuelni predsednik Skupštine opštine Dragan Jovanović pobedila je sa 36,28 odsto osvojenih glasova. Drugi su naprednjaci, kojima je poverenje ukazalo 34,54 posto birača, a treća lista „Novi ljudi za bolju Topolu – Mirko Jevtić – Znamo se“ sa 14,86 procenata.

Građani Svilajnca najviše poverenja su ukazali grupi građana okupljenoj oko aktuelnog predsednika opštine Predraga Milanovića, koja je osvojila 47 odsto glasova. Na drugom mestu je SNS, treći SPS a četvrta lista „Samo napred Svilajnac“.

Lista predvođena Aleksandrom Šapićem imaće u novom sazivu novobeogradskog parlamenta 23 mandata, za naprednjake su „ostala“ 22 mesta u odborničkim klupama, dok će socijaliste predstavljati četiri odbornika, prenela je preksinoć TV N1.

Kako je Šapić izjavio za ovu televiziju ukoliko ne bude novih žalbi, smatraće se da su izbori održani 21. juna, konačno i završeni, nakon prigovora i primedbi od strane SNS. Šapić bi trebalo da objavi da li će ostati predsednik opštine Novi Beograd ili će biti poslanik u parlamentu Srbije, budući da je njegova lista, jedina sem vladajuće koalicije i partija nacionalnih manjina, koja je prešla cenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari