Šta je ishod sastanaka zvaničnika EU sa srpskim vlastima i opozicijom? 1Foto: EU

Predstavnici Saveza Srbiju i politikolozi ocenjuju za naš list da nisu tačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su ispunjene obaveze iz međustranačkog dijaloga, vođenog uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Vučić je prilikom jučerašnjeg sastanka sa poslanicima Evropskog parlamenta Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom kazao da je Skupština Srbije u kratkom roku izabrala Nadzorni odbor u parlamentu i tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), „čime je ispunjena i poslednja obaveza dogovorena u međustranačkom dijalogu“.

Evroposlanici i komesar EU za proširenje Oliver Varheji pozvali su tokom posete Beogradu opoziciju da učestvuju u izbornoj kampanji i radu u parlamentu, ističući da je to „neophodno za Srbiju, za srpski narod“, ali su im predstavnici SZS-a, Pokreta slobodnih građana i Socijaldemokratske stranke preneli stav da nema uslova za fer izbore.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret i jedan od osnivača Saveza Srbiju, konstatuje za Danas da su uslovi za slobodne izbore trenutno gori nego kada je takozvani međustranački dijalog započet.

– U međuvremenu je prestala da se emituje TV Naša, oko milion ljudi više ne vidi N1, ugašeni su i neki lokalni mediji u Kragujevcu i Čačak. Vučić ne govori istinu, kao što nije činio i nikada do sada. U međuvremenu se ušlo u promenu izbornog zakonodavstva, što je suprotno stavu Venecijanske komisije, a režim je krenuo u kupovinu glasača čak i sa ljudima koji su se dokazano tim poslom već bavili poput Bokana iz Novog Sada. Napadači na novinare nisu osuđeni, imamo svakim danom nove pritiske na slobodu medija i preostalih slobodnih novinara. Stanje je gore i zato nas nikakvi članovi Orbanove stranke neće ubediti da idemo na izbore. Čvršći smo nego ikada u odluci o bojkotu, uz uverenje da ovo nije samo borba za demokratiju u Srbiji već i u Evropi, jer je ona opasno ugrožena, smatra Veselinović.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže za Danas da je „Vučić čovek koji u tuđem oku vidi trun, a u svom ne vidi balvan, zato hladno kaže da su sve obaveze ispunjene“.

– Neke, manje važne obaveze formalno jesu ispunjene, ali samo formalno. Suštinski, Srbija je zarobljena država, bez slobode medija sa otetim institucijama i to se nije pomaklo ni za milimetar, konstatuje Rašković Ivić.

Politikolog Boban Stojanović navodi za naš list da je tvrdnja Aleksandra Vučića „poprilično smešna, da ne kažem neku težu reč“.

– Suštinski nije ništa urađeno, formalno – tek poneka stvar. Ali i to što je formalno urađeno, za sada ne vidimo da funkcioniše. Suštinski uslova za poštene izbore nema i oko toga nema nikakve dileme. A siguran sam da i evroparlamentarci to znaju i izjava Tanje Fajon govori upravo o tome. Odavno je postalo kasno da izbori budu pošteni, čak i da su stvarno sada ispunjene obaveze. Vi ne možete da posledice propagandnih medija otklonite u tek nekoliko meseci. Svakako ništa nije ni urađeno povodom najvažnijih stvari – medija i pritisaka na birače. Predsednik može da kaže šta god, još jednom zavarava javnost, poručuje Stojanović.

Kako je saopšteno, predsednik Srbije imao je „otvoren i konstruktivan dijalog“ sa evroposlanicima koji su posredovali u nekoliko rundi dijaloga o unapređenju izbornih uslova.

On je kazao da je predlog smanjenja cenzusa za ulazak u parlament sa pet na tri odsto „rešenje koje će značajno unaprediti reprezentativnost parlamenta i dati dodatni impuls pluralizmu“.

Tanja Fajon ukazala je na sastanku sa Vučićem da je „važno da vrata dijaloga sa celom opozicijom u Srbiji ostanu otvorena“. Ona je preksinoć u obraćanju medijima naglasila: „Naša glavna poruka je sloboda medija, sloboda medija, sloboda medija“.

Vladimir Bilčik je napomenuo prilikom susreta sa Aleksandrom Vučićem da će se posle izbora zalagati za promene u Srbiji „u oblasti vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je veoma važan deo procesa pristupa Srbije Uniji“.

Oliver Varheji je u jučerašnjem intervjuu za TV Prvu istakao da je opoziciji sa kojom se susreo u četvrtak rekao da je „potrebno da svi politički akteri budu u parlamentu“.

– Poruka opoziciji jeste da stvori zajednički minimum i da učestvuje na izborima kako bi bila deo parlamenta… Video sam određenu otvorenost kod nekih sagovornika i pozitivne tendencije po pitanju međustranačkog dijaloga, za koje se nadam da će se nastaviti, zaključio je komesar EU.

Ko je i zašto napuštao sastanke

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić demantovao je tvrdnje pojedinih medija da je prilikom susreta sa komesarom EU u četvrtak verbalno napao Varhejia, nakon čega je Varheji napustio sastanak u Vladi.

Dačić je rekao da je „apsolutna neistina“ da je Varheji zbog toga otišao ranije sa sastanka, već da je komesar EU otišao zbog zakazanog susreta sa predstavnicima opozicije „Pitao sam ga normalnim tonom šta će EU da preduzme povodom kršenja Briselskog sporazuma i zašto ćute kada se otimaju svetinje SPC u Crnoj Gori“, rekao je ministar spoljnih poslova za Novosti.

U nekim medijima su se takođe pojavili navodi da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ranije napustio sastanak opozicije sa evroposlanicima i Varhejiem.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Đilasov odlazak bio „stvar tehničke prirode… nema razloga za teorije zavere“.

Podsetimo, u četvrtak uveče su sa evropskom trojkom razgovarali Nebojša Zelenović (ZZS), Boris Tadić (SDS), Dragan Đilas (SSP), Natan Albahari (PSG) i da su oni ostali pri stavu da nema vremena da se do izbora u aprilu poprave izborni uslovi.

Ovaj susret odigrao se u sedištu Delegacije EU, a prethodno su se Bilčik i Fajon u parlamentu Srbije sastali sa poslanicima vlasti, i opozicije koja ne bojkotuje parlament, kao i civilnog društva. M. S.

„Molim produkciju da me pusti napolje“

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pozvalo je u petak Tanju Fajon da se izjasni da li i dalje podržava postojeći sastav REM-a koji nije reagovao ni nakon podnošenja brojnih krivičnih prijava zbog nasilja i uvreda u rijaliti programima, prenosi Beta.

Udruženje je ispred Skupštine Srbije došlo sa transparentom na kojem je na engleskom napisano „Tanja Fajon, da li i dalje podržavaš REM“ i na kojem se nalaze slike sa spornim sadržajima koji se prikazuju u rijaliti programu.

Savo Manojlović iz tog udruženja rekao je na konferenciji za novinare da će Tanji Fajon poslati imejl sa svom dokumentacijom, podacima i snimcima. Udruženje je takođe donelo zvučnik sa kojeg se čuje glas jedne od učesnica rijalitija koja „moli produkciju da je pusti napolje“.

Sa Stefanovićem o cenzusu i o REM-u

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović razgovarao je u petak sa evroposlanicima Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom. Stefanović ih je upoznao s predlogom smanjenja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, ocenivši da se time povećava stepen demokratičnosti, ali i reprezentativnosti volje građana u republičkom i lokalnim parlamentima, prenosi Beta.

Stefanović, koji je predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS i Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sagovornicima je rekao da su izabrana tri nova člana Saveta Regularnog tela za elektronske medije (REM) i da će uskoro biti izabrana još dva, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju prilikom proglašenja bojkota tražila je da bude zamenjeno svih devet članova Saveta REM, navodivši to kao osnovni uslov izlaska na izbore.

Novi sastav Saveta REM trebalo bi da obezbedi ravnopravnost u medijima za opoziciju.

Vlast je prihvatila da promeni 3+2 člana, tvrdeći da je to većina od devet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari