Šta posebno traže pojedine stranke opozicije? 1Zoran Živković Foto: Medija centar

Pojedine opozicione stranke i pokreti, bez obzira na svoju snagu u parlamentu i biračkom telu, ušle su u razgovore o „Sporazumu s narodom“ sa svojim posebnim predlozima.

Po pitanju zahteva za fer izbornim uslovima u decembru je postignuta saglasnost. Sadašnji pojedini predlozi u obliku saopštenja ili nezvaničnih uvida u pisma Savezu za Srbiju dostupni su javnosti.

Tako Nova stranka Zorana Živkovića nudi formiranje „Nacionalnog demokratskog saveta“, kao političkog tela protesta. Ako bi protest bio mega stranka, ovo bi bila neka vrsta Glavnog odbora u koji bi ušli svi predstavnici, mada se detaljno ne razrađuje ko bi odlučivao o članovima, sastancima i načinu donošenju odluka. Na predlog Saveza za Srbiju da opozicija izađe na jednoj listi, Nova je odgovorila stavom da treba formirati izborne liste koje će međusobno sarađivati. Tek ukoliko se stvore uslovi i postigne sinergija formirati zajedničku listu širokog sastava – javne ličnosti, sindikalci, intelektualci… Nova je predložila da se potpisnici tog dokumenta obavežu da će nastaviti i završiti proces pridruživanja Srbije Evropske unije, ali uz poštovanje integriteta i suvereniteta Srbije.

Inicijativa Ne davimo Beograd je predložila formiranje radnog tela od organizacija koje se objektivno bave izbornim procesima (NVO poput CRTA i slično). Ta grupa NVO bi stvarala uslove za fer i slobodne izbore i na taj način obezbedila slobodno glasanja građana.

NDB traži i da se opozicija obaveže na nenasilne oblike borbe u svim protestnim i drugim aktivnostima. Takođe traži obavezivanje na suprotstavljanje nasilju, na transparentan rad i aktivno uključivanje građana i građanki i na apsolutno uvažavanje različitosti.

Iz Dosta je bilo Saše Radulovića poručuju da njihov ugovor s narodom, koji proističe iz njihovog programa, svi drugi kopiraju. Ipak, za razliku od Nove, DJB nije za EU, iako je za Evropu. EU, kažu nije Evropa. Okosnica DJB ugovora s narodom, jeste borba za ukidanje partokratije, uvođenje reda, promene sulude ekonomske politike pretvaranja Srbije u zemlju jeftine radne snage za velike inostrane korporacije i stvaranje uslova za zdrav privredni rast podsticanjem razvoja domaćih malih i srednjih preduzeća i porodičnih firmi.

U svom odgovoru organizatorima građanskih protesta Stranka moderne Srbije (nastala od bivših poslanika DJB i stranke nekadašnjeg funkcionera Nove demokratije/DOS Nebojše Lekovića) navodi da je bojkot parlamenta, bez vraćenih mandata, nedovoljno učinkovit.

Između ostalog, ova stranka je i za pomirenje Albanaca i Srba na KiM kao i za trajno rešavanje statusa KiM bez zamrznutog konflikta. U ovoj partiji smatraju da svi zahtevi protesta treba da budu objedinjeni u jedan bez kog je nemoguće ispuniti ostale zahteve, a to je ostavka predsednika Srbije. Takođe smatraju da je potreban dogovor oko podrške jednom opozicionom kandidatu za predsednika Srbije.

Ko zajednički nastupa

Zajednička saopštenja o potezima vlasti potpisuju u opoziciji sledeći akteri, koji i podržavaju proteste i čiji članovi učestvuju u okupljanjima i šetnjama, prvobitno pokrenutim od strane SZS:

 • Savez za Srbiju
 • Demokratska stranka Srbije
 • Ne davimo Beograd
 • Pokret slobodnih građana
 • Nova stranka
 • Građanska platforma (Lokalni front, itd)
 • Socijaldemokratska stranka
 • Stranka moderne Srbije
 • Samostalni poslanici

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Šta posebno traže pojedine stranke opozicije?”

 1. Oko jedne opozicione partije se skuplaju nove, zavaravajući se da na taj način jačaju opoziciju, dok su unutar njih samih sukobi veći nego što i predpostavljaju. Opozicija treba da bude jedna, a ne da skuplja otpatke nesavršenih, poraženih i nedoraslih partija. Teško će ko još dugi niz godina biti jak da izadje vladajućoj stranci na crtu.

 2. Opet filozofiranje,dogovori.Za pocetak izadjite iz Skupstine,bojkt izbora i pronalazenje vlade u senci,vlade spasa.Ako nesto zelite ostavite sujetu.Vidite da nemate ni jedan medij.Kada je tako pustite ih da pricaju u prazno.Oni sada idu da obaveste narod kako nam je dobro,da imamo drugu po jacini valutu,da smo u zlatnom dobu a vi necete moci da se oglasite.Prema tome izadjite iz Skupstine i videcete.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.