Šta sledi u vezi sporazuma sa Prištinom 1Foto: Stefana Savić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u aprilu će predložiti principe na osnovu kojih Beograd može da prihvati pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, rekli su Danasu izvori bliski državnom vrhu.

Uzimajući u obzir da se od Beograda očekuje da pre formalnog učlanjenja u EU sa Prištinom potpiše pravno-obavezujući sporazum, da je još uvek nepoznat sadržaj tog dokumenta, odnosno da je još uvek to beo papir te da inicijativa polazi iz Srbije, kao i da predsednik države za april najavljuje da će javnosti izložiti svoj kompromisni predlog za dugoročno rešavanje pitanja Kosova, postavlja se pitanje hoće li Vučić u aprilu izneti predlog Srbije za sadržaj tog sporazuma o kojem bi se pregovaralo. U kabinetu predsednika juče nismo dobili odgovor na ovo pitanje, ali su nam izvori bliski državnom vrhu rekli da Srbija svakako neće predlagati sadržaj tog sporazuma, ali da će predsednik predložiti principe za prihvatanje tog dokumenta.

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, i analitičar Dragomir Anđelković smatraju da Vučić u aprilu neće izaći sa predlogom sadržaja sporazuma.

Janjić za Danas objašnjava da su pravno-obavezujući sporazum i predsednikovo najavljeno rešenje za problem Kosova povezane ali odvojene stvari.

– Očekujem da pravno-obavezujući sporazum bude napisan na dve ili tri strane i da će sadržati principe, načela, popis onoga šta je urađeno ili treba uraditi. To će biti dokument napisan opštim političko-pravnim jezikom za koji će postojati rok od dve, najviše tri godine, za primenu. Politika prema Kosovu je sasvim druga stvar i za nju treba napraviti strategiju onoga šta ćete raditi i kako ćete se odnositi prema Kosovu posle potpisivanja tog dokumenta, posebno kroz poglavlja 31 koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost i poglavlja 35 posvećenog Kosovu. Pitanje odnosa prema Kosovu u oblasti bezbednosti će biti vrlo važno, u smislu da li će se promeniti odnos ili će se kao do sada da slati paravojne i parapolicijske snage. Druga bitna oblast je ekonomija gde je pitanje kako će se Srbija odnositi Kosova. Da li će ga tretirati kao deo svoje teritorije, posebno sever Kosova, ili kao poseban entitet ili zemlju – navodi Janjić.

On, prema onome što se do sada moglo čuti, očekuje da će se predsednik u aprilu pojaviti u Skupštini sa papirom koji će sadržati platformu za nastavak pregovora do potpisivanja tog sporazuma, sa eventualno četiri ili pet ciljeva. On ne očekuje da će Vučić predstaviti strategiju politike koja bi podrazumevala promenu politike prema Kosovu, i smatra da postoji mogućnost da će Srbiji to biti nametnuto od strane međunarodne zajednice posle ozbiljne analize svega što se dešava.

Janjić naglašava činjenicu da Beograd od kako je otvoreno poglavlje 35 koje podrazumeva punu normalizaciju odnosa sa Prištinom nema akcioni plan za to poglavlje koji bi taksativno naveo šta planiramo i u kojim rokovima da postignemo sa Kosovom.

Anđelković kaže da oko sadržaja pravno-obavezujućeg sporazuma treba da se dogovore Beograd i Priština, nakon čega će EU dati svoj blagoslov.

– Mislim da će Vučić navesti minimum kompromisa ispod kojih Srbija neće ići. Srbija neće direktno predložiti rešenje već smernice za rešenje i koordinate za potpisivanje tog sporazuma – zaključuje Anđelković.

Predsednik Srbije je nedavno izjavio da Srbija sigurno neće prihvatiti da joj se donese neki gotov papir koji treba da potpiše i da je to rekao i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Kako je naveo, papir je i dalje beo, da svakakvih tu stvari ima i da sa kancelarkom razgovarao o različitim modalitetima. Vučić je posle nedavnog susreta sa predsednikom Evropskog parlamenta rekao da još nema tačne forme u kojoj bi taj sporazum trebalo da bude potpisan, te da neke zemlje, recimo, insistiraju na modelu dve Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari