Standard: Čović je osujetio svaki dogovor 1Foto: Wikipedia

Čović i dalje drži uzde u svojim rukama, rekle su evropske diplomate u Sarajevu za šefa desno orijentisane stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Dragana Čovića koji blokira formitranje vlasti zbog toga što nije on, već socijaldemokrata Željko Komšić izabran za tročlano Predsedništvo BiH, piše bečki Standard.

Izborni zakon je odavno morao biti promenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument“, piše štampa na nemačkom jeziku. Čović želi da nakon izbora, održanih 7. oktobra spreči formiranje parlamenata u pojedinim kantonima kao i na nivou Federacije BiH“, sosaje list.

„Čović postavlja uslove: Izborni zakon mora da bude promenjen onako kako to želi on i njegova partija, u suprotnom će sve blokirati. Zbog toga bi moglo da bude sprečeno i usvajanje budžeta za 2019, a time i isplata plata u javnom sektoru. U stvari, Izborni zakon je odavno morao biti promenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument“, ocenjuje list.

List citira jednog evropskog diplomatu koji je želio ostati anoniman da je „opasnost u tome ako EU i SAD budu trčkarale za Čovićem i ispunjavale njegove želje umesto da mu jasno stave do znanja da je protivpravno to što blokira formiranje parlamenata“.

„Koliko daleko će Čović ići vidi se već sada, jer ministri iz redova HDZ bojkotuju sednice vlada. Situacija se menja njemu u korist. Vlada u Zagrebu, koju predvodi hrvatski HDZ se sve više meša u politiku BiH, iako to po Dejtonu ne bi smela“, dodaje list.

List podseća, da izabrani bošnjački član Predsedništva, Šefik Džaferović, kao i trenutni predsedavajući Saveta ministara, Denis Zvizdić zahtevaju od Plenkovića da se ne meša u politiku u BiH.

Zvizdić je upozorio da Plenković ne bi trebalo da zloupotrebljava svoje članstvo u EU.“ Standard napominje da je Čović podršku dobio i od novoizabranog srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika koji već godinama pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu.

„Dodik želi da pokrene inicijativu da BiH prizna Krim kao deo Rusije, a sve će učiniti da ukine OHR i poziciju visokog predstavnika. Ovaj desničarski populista za to dobija podršku Moskve, a Rusi se su svakako nedavno takođe izjasnili za ukidanje OHR. Zapadne države su pak protiv“, zaključuje Standard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari