Stano: Srbija se nije usaglasila sa sankcijama uvedenim Belorusiji zbog kršenja ljudskih prava i represije 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Srbija je jedina država koja ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji koja se nije saglasila sa sankcijama koje je Brisel uveo za 78 osoba i sedam entiteta zbog kršenja ljudskih prava i represije u Belorusiji, rekao je Glasu Amerike portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano.

On je pojasnio da se radi o jednoj od odluka Evropskog saveta koju je na internet stranici te institucije obelodanio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj.

Stano je naveo da je Srbija podržala drugu odluku Saveta da se na spisak osoba i entiteta kojima se uvode restriktivne mere doda državno preduzeće za kontrolu savio saobraćaja.

Pored toga, Srbija je bila među zemljama koje su podržale odluku donetu 4. juna, kojom je beloruskim avio kompanijama zabranjeno nadletanje zemalja Evropske unije, kao i pristup njihovim aerodromima.

Za sada nije poznato zašto se vlasti Srbije nisu usaglasile sa poslednjom odlukom Evropskog saveta koju je objavio Borelj.

Stano je ukazao da se od država koje su u pristupnom procesu očekuje da se postepeno usklađuju sa stavovima i politikom Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari