Starčević: Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta biće usvojen u junu 1Foto: Ministarstvo privrede RS

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević najavio je danas da bi Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, čiji je cilj obezbeđivanje što većeg stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru, trebalo da bude usvojen u junu.

On je na poslednjem okruglom stolu povodom javne rasprave o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta održanom u Privrednoj komori Srbije, rekao da su predviđeni najsavremeniji standardi o tome kakva bitrebalo da bude podloga i sve sprave za igru, da bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Definisano je kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni, kako se postavljaju, kao i j podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine, rekao je Starčević dodajući da sve mora da bude u skladu sa standardima, koji su preuzeti iz evropske prakse.

Dečija igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je to često bio slučaj, već planski, rekao je Starčević, posle niz događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Prema njegovim rečima, Pravilnikom je definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na igralištu.

Oprema na dečijim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizovane su u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Beogradu, okrugli stolovi su održani i u Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari