Sve o novim merama za sprečavanje nasilja u školama: Šta je dogovoreno, a o čemu će se tek odlučivati? 1Foto: Ministarstvo prosvete

Koliko će psihologa i pedagoga biti zaposleno u osnovnim školama i koliko će biti povećana naknada za rad odeljenjskih starešina tek će biti utvrđeno, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete nakon što je radna grupa usaglasila set mera za prevenciju nasilja u školama.

Posle sastanka radne grupe saopšteno je da će do 24. decembra biti definisano koji zakoni i pravilnici će morati da se menjaju da bi se usaglašene mere primenjivale u školama.

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanja Danasa da preciziraju neke od najavljenih mera, a pravnica Sindikata obrazovanja Srbije Nikolina Janković, koja je i članica radne grupe za prevenciju nasilja, prenosi šta je konkretno dogovoreno na sastanku 20. decembra.

Ona ističe da su svi članovi radne grupe bili saglasni da se promeni član 13 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju, odnosno da se vladanje učenika ocenjuje brojčano od petog do osmog razreda i da ta ocena ulazi u prosek.

Sada se, podsetimo, ocena iz vladanja računa u opšti uspeh od šestog do osmog razreda.

Janković kaže da nije usvojen predlog da učenik ponavlja razred ukoliko je jedinica iz vladanja treća negativna ocena.

– Predlog da učenik bude suspendovan u toku vaspitno-disciplinskog postupka koji je pokrenut za povredu zabrane učinjene u školi do 10 nastavnih dana takođe nije usvojen. Pojedini članovi radne grupe su imali primedbu kako će se sprovoditi pojačan vaspitni rad nad tim učenikom ukoliko ne dolazi u školu – navodi naša sagovornica.

Radna grupa je usvojila predlog da učenik protiv koga je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak ne može da se ispiše iz srednje škole do okončanja tog postupka.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete uputi preporuku svim školama da svojim opštim aktom propišu mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

– Obrazloženje je da upotreba mobilnog telefona kada nema ugrožavanja prava drugih ili prevare, nema karakter teže povrede i može se opštim aktom škole propisati kao lakša povreda – kaže Janković.

Ona dodaje da nije usvojen predlog da se skrati vođenje vaspitno-disciplinskog postupka sa sadašnjih 30 dana na 20. Svi u radnoj grupi su, kaže, bili saglasni da ostane rok od 30 dana, imajući u vidu da sam vaspitno-disciplinski postupak podrazumeva određene faze, te ga je u nekim situacijama nemoguće završiti u kraćim rokovima.

– O predlogu da se poveća broj stručnih saradnika u osnovnim školama bili su saglasni svi, osim Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“. Predlog je da se u Pravilniku o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja, u delu koji propisuje broj izvršilaca na poslovima stručnog saradnika, koriguju kriterijumi, odnosno smanji broj odeljenja za tri. Na primer, sada je propisano da škola od osam do 23 odeljenja ima jednog stručnog saradnika, a ubuduće bi trebalo da glasiti da škola od osam do 20 odeljenja ima jednog stručnog saradnika. Prema sadašnjim propisima škola od 24 do 31 odeljenja ima 1,5 izvršioca na poslovima stručnog saradnika, a ubuduće bi toliki broj sledovalo školama koje imaju od 21 do 28 odeljenja – navodi Janković i dodaje da će pre definisanja konačnog predloga ministarstva finansija i prosvete uraditi finansijsku analizu ove mere.

Janković kaže da su svi članovi radne grupe sem sindikata „Nezavisnost“ bili za to da se poveća naknada za razredno starešinstvo sa sadašnjih četiri na sedam odsto, a to povlači izmenu uredbe o koeficijentima.

Takođe je najavljeno da će biti donet pravilnik o radu odeljenjskih starešina kojim će biti definisani uslovi koje mora da ispuni zaposleni da bi mogao da bude razredni starešina.

Usaglašen je i predlog da se povećaju minimalne novčane kazne za roditelje ako prekrše član koji definiše odgovornost roditelja sa sadašnjih 5.000 na 10.000 dinara, a u slučaju da učenik prekrši članove u vezi sa zabranom nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i zabranom ponašanja koje vređa ugled, minimalna kazna za roditelje bi bila 40.000, umesto sadašnje 30.000 dinara.

Dogovoreno je da se izmeni Pravilnik o obavljanju društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada, a prema rečima Janković, izmene se odnose na veću učestalost ovih aktivnosti (umesto da se aktivnosti realizuju dva do tri puta nedeljno, realizovaće se tri do četiri puta nedeljno), kao i produžetak vremena tokom kojeg se učenik bavi društveno-korisnim i humanitarnim radom (umesto 15 do 45 minuta aktivnosti će se realizovati u periodu od 30 do 60 minuta).

– Takođe je postignuta saglasnost da je potrebno da se društveno-koristan, odnosno humanitaran rad ostvaruje u prostorijama škole pod nadzorom nastavnika, roditelja, direktora odnosno stručnog saradnika ili van prostorija škole u saradnji sa nadležnim centrom za socijalni rad, kao i da nijedna odabrana aktivnost društveno-korisnog, odnosno humanitarnokg rada ne sme osobu koja je bila izložena nasilju, bilo da je reč o učeniku ili zaposlenom izložiti mogućnosti nove viktimizacije – navodi sagovornica Danasa.

Na sastanku je dogovoreno da se donesu nova stručna uputstva o saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom pravde.

Prijava nasilja

Nikolina Janković dodaje da je radna grupa bila na stanovištu da treba izmeniti i Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

– Jedna od ključnih izmena navedenog pravilnika se odnosi na prijavu na platforimi „Čuvam te“. To podrazumeva da za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove podnosi prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obaveštava Ministarstvo prosvete, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata putem digitalne nacionalne platforme „Čuvam te“ sa prvim informacijama o događaju, a u roku od 48 sati o potpunim informacijama i zaključcima sa sastanka tima. Takođe ustanova putem nacionalne platforme ažurira informacije o postupanju do zatvaranja predmeta, odnosno preduzimanja svih potrebnih mera i njihove evaulacije. U delu koji se odnosi na zaštitu zaposlenih, ukoliko se radi o učenicima iznad 14 godina starosti, precizirano je da ustanova podnosi prijavu javnom tužilaštvu, odnosno sudu. Do sada to nije bilo precizirano – navodi Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari