djacifoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja, jedna je od težih povreda obaveza učenika, precizirano je u aktuelnom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Umesto da se insistira na poštovanju zakona i kažnjavanju učenika koji prekrše pomenutu zabranu, ministar prosvete Branko Ružić najavljuje da će radna grupa, formirana nakon serije incidenata u školama, razmotriti mogućnost nošenja mobilnih telefona na časovima.

– Neka ih ostave ispred učionice i na odmoru neka ih uzmu. To neće rešiti nasilje, ali će povećati fokus na ono što nastavnici predaju – smatra ministar prosvete.

Iz škola, međutim, pitaju na koji način ministar misli da se ovo rešenje sprovede u praksi, budući da neke obrazovne ustanove imaju i po hiljadu učenika.

I oni koji su pokušali da se mobilni telefoni odlažu u kutiju koja je stajala na katedri, suočili su se sa problemom da se gubi silno vreme dok đaci ne raščivijaju koji je čiji telefon, a dešavalo se i da se telefoni pomešaju.

Mnoga deca danas imaju skupe telefone, a ko će odgovarati ako nekome nestane aparat, jedna je u nizu dilema koje imaju prosvetari sa kojima smo nezvanično razgovarali.

I dok neki nastavnici pozdravljaju ovu ideju, drugi komentarišu da će ubuduće „đaci da ih biju, ali neće da ih snimaju“.

– Predlog da se učenicima zabrani da unose mobilne telefone na časove je besmislen. Čini mi se kao da je neko u Ministarstvu prosvete rekao da nešto moraju da predlože, pa su izašli sa ovom idejom – komentariše za Danas Ana Dimitrijević, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija.

Napominjući da nije za to da se učenicima oduzima njihova privatna svojina, Dimitrijević misli da bi to moglo da stvori probleme sa roditeljima i da izazove gnev kod dece.

– Ja ne bih išla „đonom“. Nastava se digitalizuje, idemo na seminare o digitalizaciji, podstiču nas da koristimo tehnologiju u nastavi. Svet je otišao u jednom pravcu i nema smisla da se vraćamo u prošlost, već da osmislimo kako možemo mobilne telefone da koristimo u edukativne svrhe, a od učenika tražiti da ih na časovima ne koriste za dopisivanje i igranje igrica. Može da postoji korpa na stolu da, kad vidite da učenik telefon koristi u privatne svrhe, kažete da ga odloži, ali nisam za oduzimanje – ističe Dimitrijević.

Ona kaže da učenici mogu da se nasilno ponašaju i tako što će nekoga da biju i snimaju za vreme odmora i dodaje da oduzmanje mobilnih telefona neće rešiti ni nasilje, ni nedisciplinu u školama.

– Mislim da je generalno mnogo veći problem vršnjačko nasilje u školama, nego nasilje nad nastavnicima, koje je ređe, ali, naravno, ne sme da ga bude uopšte. Ali telefon, čas i vršnjačko nasilje, po mom mišljenju, nemaju nikakvu vezu – smatra Dimitrijević.

Ona kaže da kazna mora da postoji kao krajnja mera, ali da akcenat mora da bude na prevenciji, da nastavnici i škola reaguju i na najsitnije incidente i da se pojača angažovanje školskih psihologa i pedagoga.

Ana Mirković, psihološkinja i specijalistkinja za digitalne komunikacije, smatra da mobilni telefoni treba da se koriste u nastavi gde je to moguće.

– Škola, kakva je danas, ne prati promene ponašanja i percepciju koja se dešava našoj deci. Imate jedan prozor u svet i glupo je da zabranjujete nešto što je civlizacijska tekovina, treba samo mudrije da se koristi. Ukoliko je čas predviđen da deca samo treba da slušaju i da je telefon nešto što ometa nastavu, onda je u redu da učenici svoje telefone odlože u kutiju. Sve je stvar društvenog konsenzusa, a svako odeljenje je mala društvena zajednica. Možemo sve da se dogovorimo, ali se izgubio osećaj za komunikaciju, niko nikoga ne sluša – ističe Mirković.

Osnovna škola „Josif Pančić“ iz Beograda još 2016. godine je donela odluku da se zabrani upotreba telefona.

„Upotreba mobilnih telefona u školi za vreme časova je zabranjena. Telefoni moraju biti isključeni za vreme trajanja časova. Ukoliko učenik koristi telefon, nastavnik učenika odmah upisuje u napomenu u dnevnik i preko redara šalje uzeti telefon do direktorove kancelarije gde će stajati do dolaska roditelja učenika. Učenici imaju pravo da u toku malog i velikog odmora telefone koriste za komunikaciju zvanjem ili slanjem SMS poruka“, glasi obaveštenje za roditelje i đake koje je i dan danas okačeno na sajtu škole.

Uprava škole u obaveštenju podseća da je slikanje ili snimanje sebe, druge dece, nastavnika, nastavnog procesa u toku trajanja nastave, u školi ili dvorištu škole strogo zabranjeno.

„U školi je strogo zabranjeno korišćenje društvenih mreža preko telefona učenika ili školskih kompjutera.

Ukoliko učenik ne poštuje ovo pravila, sledi pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, piše u obaveštenju.

Direktor ove osmoletke Milan Bajić potvrđuje za Danas da ova pravila važe i danas.

– Ako bi se usvojila mera da se telefoni moraju odložiti pre ulaska na čas, nije problem da nabavimo kutije gde bi ih učenici odlagali, ali je za to potrebna apsolutna podrška roditelja – kaže Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari