Stare ideje u novom pakovanju 1Sulejman Ugljanin Foto: SDA

Inicijativa Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak, ponovo je ustalasala ovdašnju političku scenu, ali i dodatno opteretila koaliciju dve najjače bošnjačke političke opcije, Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka.

Inicijativu je odmah podržala SDA Sandžaka kao svoj koncept i model za rešavanje pitanja Sandžaka i bošnjačkog naroda. SDP je ocenila da je to „prevaziđena retorika devedesetih godina iz koje su svi izvukli lekcije“.

Prepoznatljiv rukopis

Tekst inicijative usvojio je Izvršni odbor BNV u krnjem sastavu. Dokument su usvojili predstavnici liste „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina, a njihovi koalicioni partneri iz liste „Vakat je“, koju je na izborima podržala SDP, nisu učestvovali u radu, jer je dokument uvršten u dnevni red, a „u njegovoj izradi nije učestvovalo Veće, niti bilo koji organ“. Ova lista se odmah oglasila saopštenjem i pozvala svoje koalicione partnere „da svoje partijske interese rešavaju u okvirima svoje političke opcije i da ih ne nude, jer to unosi zabunu i stvara razdor“.

Odmah se oglasila i SDA Sandžaka i podržala dokument, koji ima prepoznatljiv rukopis političkih zagovaranja Sulejmana Ugljanina. U saopštenju te partije se navodi da „specijalni status Sandžaka prihvata kao svoj koncept i model za rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja“. Uspostavljanjem specijalnog statusa za Sandžak, „jasno se konkretizuje i pravno uobličuje programsko načelo o pravu građana ovog regiona na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu. U saopštenju se ocenjuje da „specijalni status kao model autonomije Sandžaka predstavlja najbolji osnov za okupljanje bošnjačkih i sandžačkih političkih stranaka i njihovu sinergiju ka ostvarivanju ovog zajedničkog cilja“.

Da je tekst inicijative samo malo „doteran i našminkan“ potvrdio je Ugljanin na konferenciji za novinare, kada je rekao da to ništa nije novo i da je taj model poznat još od 1991. godine. Bila je to još jedna prilika da se obruši na aktuelnu vlast u Srbiji, koja ima druge razloge „za paniku i nervozu“ i naveo dva razloga. Prvi je, što je BNV utvrdilo specijalni status kao legitimni cilj, koji će „obezbediti političku egzistenciju bošnjačkog naroda u Sandžaku i jasne stavove koji će objediniti sve bošnjačke političke faktore ka postizanju tog cilja. Drugi razlog je što je SDA Sandžaka, kao parlamentarna stranka, prihvatila inicijativu BNV.

– Očigledno se Vučićev antibošnjački režim plaši da će posle SDA i druge bošnjačke stranke, institucije i nevladine organizacije, da to prihvate i da se ujedine oko osnovnih pitanja za koje postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu – naglasio je Ugljanin i dodao da ukoliko ostale bošnjačke stranke prihvate inicijativu BNV „Bošnjaci će postati jak i nezaobilazan politički faktor“.

Optužio je aktuelnu državnu vlast da pritiscima na Bošnjake ima cilj da ih zbuni, uplaši kolebljive i napravi nove podele među Bošnjacima u Sandžaku. Ugljanin je zaključio da „Vučićev antibošnjački režim želi podeljene Bošnjake u više stranaka koje ne sarađuju međusobno i raskomadano bošnjačko biračko telo kojim bi upravljali iz Beograda“.

Šta je specijalni status?

U dokumentu, koji je BNV objavilo pre šest dana, navodi se da bi Sandžak imao svoj ustav i da o pitanjima iz svoje nadležnosti donosi zakone, zatim da ima svoju policiju, tužilaštvo, sudstvo, posebne organizacije i javna preduzeća i ustanove. Državne funkcije bi se ostvarivale preko skupštine, guvernera i vlade. Teritoriju bi činilo 14 opština iz Srbije (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje) i Crne Gore (Rožaje, Pljevlje, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje i Plav). Ta teritorija je definisana „kao teritorijalno-politička zajednica ravnopravnih građana i naroda“, a status konstitutivnog naroda imali bi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi.

Predloženo je da ovo područje bude trajno demilitarizovano pod nadzorom UN i EU, a kontrola granica bio bi zadatak međunarodnih snaga. EU je namenjena uloga pružanja garancija ostvarivanja specijalnog statusa, a u „Specijalnom komitetu za Sandžak“ bili bi predstavnici SAD, OEBS i konstitutivnih naroda Sandžaka.

BNV je saopštilo da je za ovu svoju inicijativu dobilo punu podršku od Albanskog nacionalnog saveta (ANS) Sporazum o saradnji između BNV i ANS, potpisan je prošlog leta i tada je Ugljanin, kao predsednik bošnjačkog nacionalnog saveta, podržao deklaraciju albanskih političkih partija iz Bujanovca i Preševa o pripajanju njihove teritorije Kosovu.

Ugljaninovo aktiviranje retorike iz devedesetih godina dovodi se u vezu sa ulaskom u redovnu izbornu godinu, ali i nastojanju da za sebe zadrži poziciju neprikosnovenog bošnjačkog lidera. U to se uklapaju i njegove stalne izjave da su poslanici njegove partije i članovi BNV sa liste čije je nosilac bio „jedini legitimni i legalni predstavnici bošnjačkog naroda“, zanemarujući delovanje druge dve velike bošnjačke opcije, SDP i Stranku pravde i pomirenja (SPP).

Vučić: Nema opasnosti za ustavni poredak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Skupštini Srbije rekao da „nema opasnosti za ustavno-pravni poredak Srbije“. Ocenio je da predsednik SDA Sandžaka i član BNV Ugljanin nema „nikakve kapacitete“ i zamolio Bošnjake „da ne nasedaju n ate trikove“. „Ugljanin ne može ništa da uradi I nikoga da ugrozi. Može samo da napravi štetu BiH i ne može da naruši poredak Srbije. Da je tako taj problem bismo rešili za 24 sata“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari