Stari grad i Vračar dva meseca posle izbora bez predsednika opština 1Foto: Miroslav Dragojevic

Dušan Petrić sa liste SPAS, Aleksandra Šapića, izabran je juče za novog predsednika Skupštine opštine Stari grad.

Na funkciju predsednika Skupštine opštine Stari grad Petrić dolazi sa mesta člana Veća gradske opštine Novi Beograd i zamenika komandanta opštinskog štaba za vanredne situacije.

Bivši predsednik opštine Stari grad, Marko Bastać, u izjavi za Danas kaže da su juče, osim predsednika Skupštine iz SPAS-a, izabrani i njegov zamenik iz Srpske napredne stranke, kao sekretar i zamenik sekretara, takođe iz SNS. Bastać najavljuje da će u naredne dve nedelje biti nova sednica na kojoj će biti izabran ostatak rukovodstva.

– Zanimljiv je ulazak Demokratske stranke Srbije u vlast na Starom gradu, dok predsednik stranke Miloš Jovanović obilazi televizije i objašnjava kako je vreme da opozicija sedne za isti sto. Nakon jučerašnje sednice je svima jasno da je mislio na lažnu opoziciju koja je po nalogu SNS-a izašla na lažne izbore. Neka se građani Starog grada ne brinu zbog ovakve vlasti. Ona je definitivno privremena – zaključuje Marko Bastać za Danas.

Prema rečima Đorđa Miketića, nosioca liste Srce grada, ta organizacija – koju su na izborima činile nestranačke komšijske inicijative sa Starog grada u saradnji sa Pokretom slobodnih građana i Socijaldemokratskom strankom, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Stari grad, samo su potvrđeni mandati nakon nedavno održanih izbora i to: SNS – 27 mandata, Čuvamo Stari grad – ujedinjena opozicija – 9, Socijalistička partija Srbije – 6, Srce grada – 5, SPAS – 5, Metla – 4 mandata.

– Ipak, sudeći po glasanju za izbor predsednika Skupštine, Dušana Petrića, iz redova SPAS-a, za koga je glasalo 47 od 54 odbornika, može se reći da će novu većinu i vlast u opštini Stari grad činiti skoro sve liste. Zanimljivo je, ali ne i iznenađujuće, da će SPAS i Metla učestvovati u novoj opštinskoj vlasti zajedno sa Srpskom naprednom strankom – ističe Miketić za Danas.

Takođe, juče je izabran i predsednik Skupštine opštine Vračar iz redova Srpske napredne stranke – Jovan Hadži-Đokić, a kako je za Danas izjavio Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke, očekuje se da predsednik opštine ponovo bude Milan Nedeljković.

– Dnevni red koji nam je dostavljen pre mesec dana juče je prekrojen, pa tako vlast nije birala ni predsednika opštine ni veće, niti bilo koji izvršni organ – ističe Samofalov za Danas.

Očigledno je, dodaje on, da je prioritet čuvanje privilegija i „platica funkcionera iz prethodnog saziva još koji mesec“.

– To je važnije od očekivanja Vračaraca da opštinska većina hitno izabere organe vlasti i u vremenu „kovid“ krize brzo reaguje. Oni ponovo odugovlače i troše dragoceno vreme građanima, pa smo tako i dva meseca nakon izbora ostali bez opštinske vlasti. Očito je i da ljudi iz SNS u opštini Vračar nemaju ni ime ni prezime, već su puki izvršitelji volje velikog vođe Vučića, i da čekaju njegov mig za formiranje vlasti. Netransparentnost se ogleda i u tome što nismo dobili predlog za predsednika skupštine na vreme, već u toku trajanja sednice, smatra Konstantin Samofalov.

Kao vrhunac netransparentnosti, naš sagovornik navodi izbacivanje medija sa sednice skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari