Stav nemačke vlade se nije promenio 1Foto: FoNet/ AP

Stav nemačke vlade se nije promenio. Mi očekujemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa kroz potpisivanje pravnoobavezujećeg sporazuma.

U kojoj formi će se to ostvariti, ostaje na dvema stranama da se dogovore, navodi Ambasada Nemačke, odgovarajući na pitanje Danasa kako komentarišu izjavu poslanika Bundestaga Petera Bejera da Srbija treba da prizna „de jure“ Kosovo jer u suprotnom neće postati članica Evropske unije.

Bejer, poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koju predvodi nemačka kancelarka Angela Merkel, u intervjuu za Tanjug, između ostalog, rekao je: „Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizacije odnosa, ili dijaloga, uopšte, bez defakto priznanja teritorijalnog integriteta Republike Kosova, to treba da bude jasno.“ Takođe, ponovio je da su ideje o razmeni teritorija „loše i opasne“. Stručnjaci za politička pitanja za naš list komentarišu da se stav parlamentarca može razlikovati od stava Vlade.

Pojedini sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova u Vašingtonu navode da je ideja o razgraničenju kao mogućem rešenju za Kosovo „praktično mrtva“.

„Sada će fokus ponovo biti na formiranju zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, a da, zauzvrat, Srbija ne blokira Kosovo da postane član Ujedinjenih nacija“, tvrde izvori našeg lista, koji podsećaju da je Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim odredbe o formiranju ZSO, „ali ostaje da se pronađe neka drugačija formulacija, uz posredovanje Sjedinjenih Država“.

Kako Danas saznaje, američka administracija zbog rešavanja kosovskog pitanja ne podržava ni mogućnost održavanja prevremenih izbora u Srbiji. „Vašington smatra da bi kampanja i izbori na šest meseci odložili pronalaženje rešenja za Kosovo, što Amerikancima nije u interesu i oni će se aktivno zalagati narednih meseci da taj višedecenijski problem bude konačno rešen“, navode diplomate.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer zatražio je prilikom posete Kosovu od predstavnika Srpske liste da se vrate u kosovske institucije. On je za list Koha ditore izjavio da američka administracija „nema crvene linije“ u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine, ali da „neće slepo prihvatiti bilo kakav sporazum koji postignu dve strane“. Kako je preneo Radio KiM na svom portalu, Palmer je naglasio da SAD žele da Beograd i Priština „postignu multidimenzionalni dogovor, koji će osim političkog aspekta, uključivati i pitanja bezbednosti, privrede, trgovine, kulture i imovine“.

– Pogrešno bi bilo verovati da će konačni sporazum sadržati samo moguću korekciju granica ili razmenu teritorija, naveo je Metju Palmer.

Odobrenje parlamenta

Palmer je kazao da srpski i kosovski predsednik Aleksandar Vučić i Hašim Tači „moraju da osiguraju da budući sporazum prođe odgovarajuće mehanizme za odobravanje“. U tom kontekstu, pomenuo je da je nužno učešće „parlamenata obe zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari