Stefanović: Imamo mi koga da kandidujemo, ali ima li Vučić 1Foto: fonet/Nenad Đorđević

Imamo mi koga da kandidujemo, ali to nema smisla na nelegalnim izborima koji su raspisani da bi se Vučić igrao sa narodom, kaže za Danas Borko Stefanović…

…jedan od lidera Saveza za Srbiju, komentarišući izjavu predsednika države da opozicija tvrdi da su izbori u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac nelegalni zato što nemaju kandidate.

Nakon što je predsednica parlamenta tokom vikenda za 16. decembar raspisala izbore u četiri opštine, Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu, opozicioni Savez za Srbiju saopštio je da je raspisivanje izbora, osim u Lučanima nelegalno, jer nije bilo zakonskih osnova za njihovo raspisivanje. Zbog toga će Savez najverovatnije bojkotovati ove izbore.

Na takav potez Saveza juče je reagovao predsednik SNS Aleksandar Vučić, koji je rekao da opozicija tvrdi da su izbori legalni samo u Lučanima, a da u Kuli, Kladovu i Doljevcu nisu zato što u tim opštinama zapravo nemaju kandidate.

„Ne mogu ni dva čoveka da nađu da ih kandiduju, pa su im izbori nelegalni“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. On je naveo da će SNS izaći na te izbore, jedna protiv njih 11 ili 12 zajedno, tako da su, kako kaže, te stranke favoriti.

Prema Vučićevim rečima, opozicija smatra da u Lučanima može da pobedi jer je blizu Čačak. „Pa misle da su mnogo jaki, dok u drugim mestima nemaju nikoga ni da kandiduju, pa pričaju da su izbori nezakoniti. Da li hoće ili neće da izađu, njihova je stvar“, zaključio je Vučić i dodao da će narod u svakom slučaju dobiti vlast i odgovornost ljudi koje želi i koje izabere.

Borko Stefanović na ovo kaže da Savez ima koga da kandiduje, ali da to nema smisla na nelegalnim izborima koji su raspisani da bi se Vučić igrao sa narodom i trošio pare na svoje opsesije i umirivanje straha od pravde koja dolazi polako.

– A koga on ima da kandiduje? LJude koje kupuje iz DS ili ove koji su toliko dobri da prihvataju da ih on raspušta kad mu se ćefne i mimo volje naroda – upitao je Stefanović.

Kako je Danas juče pisao, u SZS smatraju da prilikom odluke o raspisivanju izbora u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac nisu postojali uslovi predviđeni Zakonom o lokalnoj samoupravi koji propisuju uslove za raspuštanje Skupštine lokalne samouprave odnosno vanredne izbore. Ti uslovi su ako skupština ne zaseda duže od tri meseca, ako ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja skupštine jedinice lokalne samouprave ili od dana njihovog razrešenja, odnosno podnošenja ostavke i ako ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom. Zbog toga Savez može da izjavi ustavnu žalbu i pokrene postupak pred Ustavnim sudom. Baš o tome, prema našim saznanjima, pravnici Saveza razgovaraju.

Savez za Srbiju će danas (četvrtak) predstaviti 10 političkih organizacija i grupa građana koje pristupaju Konferenciji Saveza za Srbiju, saopšteno je juče iz Saveza. Nove članove Konferencije Saveza predstaviće Dragan Đilas, koji je u novembru predsedavajući Predsedništva SZS, a konferenciji će prisustvovati i Boško Obradović, Borko Stefanović i drugi lideri kao i predstavnici novih članica SZS. Među njima su, kako nezvanično saznajemo, Čuvari Starog grada Marka Bastaća, Kragujevac – moj grad, Izbor postoji iz Bora, Pirotska nova snaga i Mladi Gornjeg Milanovca.

 

Utvrđen obrazac

Izborna komisija u Lučanima je na prekjučerašnjem sastanku utvrdila izgled obrasca za prikupljanje potpisa za predaju izborne liste, ali niko drugi od učesnika na izborima nije imao mogućnost uvida u ovaj dokument dok SNS nije predala svoju izbornu listu…. To je već prva zabeležena izborna neregularnost na samom startu izborne trke, saopštile su Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari