Stefanović: Marko Đurić će obilaziti muzeje u Vašingtonu 1Foto: BETAPHOTO/ INFO SLUZBA SSP

Za očekivati je da će odnos nove američke administracije, na čelu sa Džozefom Bajdenom, prema vlasti u Beogradu biti takav da će se mnogo više prelamati kroz viši stepen partnerstva sa Evropom.

Drugim rečima, sporna pitanja gušenja demokratije, uništavanje institucija zarobljavanja medija i endemska korupcija će svakako biti nešto na šta će nova administracija gledati ne samo kroz vašingtonsku prizmu već i kroz lupu Brisela, kaže za Danas Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i pisac knjige „Depeša Vašington“ u izdanju Dan Grafa, o tome kako je nastao prvi srpski kokus u američkom kongresu. Stefanović je u vreme vlasti Demokratske stranke bio i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

Kako dodaje, s obzirom na drugi po redu vrlo negativan izveštaj Evropske komisije jasno je da Vučić ne treba da očekuje mirnu plovidbu svoje vlasti u odnosima s Vašingtonom.

– Takođe, tu je i tema Kosova koja će sad dobiti na kompleksnosti. Za očekivati je da će Bajdenova administracija ići putem postizanja obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine na linijama kako to vidi Brisel ili bolje rečeno Berlin.

Upitan da li je šansa za opoziciju to što će Amerika na Srbiju gledati kroz prizmu Brisela, on odgovara da sve što opozicija radi, ne radi to zbog Brisela i Vašingtona već zbog građana i zbog toga što želi da Srbiju oslobodi.

– U tom smislu naša politika je jasna – otvaranje svih afera i nepočinstava vlasti da ne bi uspeo Vučićev plan da Srbija bude crna kutija u Evropi u kojoj se ne vidi šta on radi dok je istovremeno mali pred međunarodnom zajednicom. Mi ne računamo ni na kakav Vučićev pad na kosovskoj politici ili bilo čemu drugom. To je užasna zabluda. Mi smo izneli jasan plan kako bismo rešavali kosovsko pitanje. A po pitanjima ekonomskog oporavka, zaustavljanja korupcije i otimanja slobode od građana tu smo više nego jasni već godinama. Možemo očekivati mnogo realniji i sadržajniji diskurs američke administracije prema Balkanu generalno. U tom smislu, neće se pribegavati brzim i lakim rešenjima koja suštinski nisu održiva – objašnjava on.

Na pitanje na koji način će SSP i ostatak opozicije uspostviti kontakt sa novom administracijom i hoće li joj upućivati pisma, kao što to radi ka Briselu, Sfetanović kaže da će ta komunikacija dobiti na dinamici.

– Mi smo o stanju stvari u Srbiji obaveštavali ne samo Brisel nego i Vašington i Rusku Federaciju. Nikada nismo isključivali bilo koga iz toga da se pokaže pravo stanje. Kako će se postaviti američka administracija videćemo vrlo brzo. Ono što se sigurno može pretpostaviti je da će pristup Stejt departmenta imati mnogo veći uticaj. Očekuje se povratak multilateralizma i partnerstva sa Evropom. Samim tim izleti i pokušaji u kojima se Brisel ili Evropa isključuju iz dogovora je stvar prošlosti – ukazuje naš sagovornik.

Upitan koliko će novi ambasador Srbije u SAD Marko Đurić biti na teretu u uspostavljanju kontakata sa administracijom, Stefanović navodi da Đurić ne može biti teret za ono što opozicija pokušava da uradi.

– On je suštinski teret Srbiji i Aleksandru Vučiću jer je postavljen kao deo takozvanog istorijskog dogovora u Vašingtonu. Samim tim njegova uloga je sada izgubila na značaju u centru. Može se očekivati da će vrlo brzo Marko Đurić obilaziti vašingtonske muzeje i kafiće s obzirom na to da će njegov domašaj i komunikacija sa američkom administracijom biti sužen jer je viđen kao čovek izrazito partijski i lično obojen vezom sa predsednikom i neuspelim pokušajem dogovora sa Trampovom administracijom. Time je on u mnogo čemu diskvalifikovan ambasador, povrh toga što je njegova kandidatura objavljena i pre nego što su Amerikanci dali agreman, što se nikad ne radi. Nije mu ružičasta diplomatska budućnost – zaključuje Stefanović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

11 reagovanja na “Stefanović: Marko Đurić će obilaziti muzeje u Vašingtonu”

 1. Gospodin Stefanović ima osnova za veliko radovanje. Cinkarenje sopstvene države, koje je obavljala „udružena opozicija“, čija je jedina zajednička tačka mržnja prema Vučiću, je urodilo plodom. Kao rezultat tog „rada“ imamo negativan izveštaj EK a, da radost bude veća na izborima u SAD je pobedio Bajden, koji nije „srpska majka“. Vrhunac svega je „nesposobni“ Djurić, koji će „posećivati muzeje“?! Konačno da se dešava nešto „pozitivno“ što će obradovati Stefanovića i slične njemu.

  • A možda će kolateralna korist od tog pozitivnog biti i to da ćete vi i takvi kao vi odsad malo prikočiti na ovom sajtu i bar malo nas poštedeti vaših izanđalih mudroseraja i baljezganja? Ili da se ipak ne nadamo?

   • Pitam se, zašto li čitate sve te „mudroseraje i baljezgarije“?! Možda zato što one jedino imaju nekog smisla za razliku od onih kojima je mržnja jedina vrlina.

 2. Reče Borko, postavljač graničnih prelaza. Obraz kao djon, ma kakav djon, kao potkovica.

  • A šta reče Vučić, potpisnik Briselskog sporazuma (doduše, preko podmetnutog Dačića)?

  • Nije tebi lako, Buljiša. Biti ovoliko pun zlobe i mržnje, a biti u stanju da to izražiš jedino u obliku ovakvih jadnih polupismenih seljačkih podmetanja i fora. Mora da mnogo frustrira…

 3. Vrlo verovatno. Ipak treba posteno reci za Borka Stefanovica cinjenice:
  1) bio je vrlo skroman diplomatski pocetnik.
  2) ubacio se u MSP kao jurisnik Gradjanskog saveza, dok je ministar bio G. Svilanovic, predsednik GSS.
  2) kasnije se prebacio u DS i otisao kao pripravnik u Vasington, gde je ambasador bio I. Vujacic, visoki funkcioner DS, koji takodje nije bio diplomata
  4) kasnije ga je partija unapredila u zamenika ambasadora, protivno svim propisima.
  5) zamenik u Vasingtonu je bio ‘ambasadoru’ americkom drzavljanini i funkcioneru DS, Vladimiru Petrovicu, koji nema fakultet i kome Amerikanci nisu dali agreman godinu dana
  6) tamo su se svi kacili i kleli u Roda Blagojevica, „prijatelja“ Obame, koji je kasnije osudjen na 14 godina zatvora zbog korupcije.
  7) inace, taj Stefanovicem sef i stranacki drug (kao i Jeremicu i Tadicu) je tada iznajmio ranc za 14 000 dolara mesecno. Da, mesecno

  • Jeste Petrovic iznajmio hacijendu Vasingtonu za 14 000 dolara mesecno, ali Srbija placa i bogata je i bila i ostala. Sada Djuric moze mirne duse da nadje za 10 000 i kaze da je jeftinije nego sto su Zuti placali. Inace, ta kuca je imala i veeeliki bazen, u kome su se rado i cesto brckali Petrovic, Jeremic, Tadic i Stefanovic. A nesto kasnije i nova supruga amb. Petrovica, inace cerka osnivaca SNS i sadasnjeg ambasadora Srbije u Portugalu, prof dr Olivera Antica. Tako da je nepismeni V. Petrovic ostao ambasador i kod nove vlasti jos godinu dana, do 2013. Sada je isto sto i pre, nezaposleno lice bez obrazovanja, u Cikagu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.