Stefanović nema političku budućnost 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

“Nebojša Stefanović nema političku budućnost. Na predstojećim stranačkim izborima u Srpskoj naprednoj stranci ostaće izvan svih stranačkih funkcija. Neće biti izabran ni u Predsedništvo stranke, ali ni na neku drugu stranačku funkciju, pod izgovorom da je tako na slobodnim stranačkim izborima odlučila većina članova Srpske napredne stranke. Nakon parlamentarnih izbora koji bi trebalo da se odraže početkom sledeće godine Stefanović će, sada je potpuno jasno, ostati i bez državnih funkcija. Za njegov tihi odlazak sa političke scene uveliko se priprema teren, a o tome svedoče i i svakodnevne zjave viđenijih naprednjaka da Stefanović snosi objektivnu odgovornost za slučaj “Belivuk”, kažu sagovornici Danasa dobro upućeni u zbivanja u najvećoj vladajućoj stranci.

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović ocenio je ovih dana da je „veoma jasno“ da je Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo propuste u slučaju sa klanom Veljka Belivuka i da, kao tadašnji ministar, Nebojša Stefanović „snosi odgovornost za postupanje svojih saradnika“.

Mirović je za Večernje novosti rekao da se radi o pojedincima iz MUP-a koje je podelio u tri grupe – one koji su bili u direktnom kontaktu sa klanom, one koji su ćutali i one koji su, prema njegovim rečima, „nesposobni“, ali da svi snose neku vrstu sankcija .

Mirović nije precizirao u koju grupu bi svrstao Stefanovića ,ali je jasno poručio da aktuleni ministar odbrane mora biti na određeni način sankcionisa , pa makar zbog neznanja i nesposobnosti .

A o neznanju, nesposobnosti i lošem radu odlučivaće odbori Srpske napredne stranke od 1. do 30. septembra. i na osnovu toga predlagaće kandidate za predsednika stranke, za potpredsednike Glavnog odbora, za predsednika IO, za članove Predsedništva. Nakon 1. oktobra videće se tako kome stranka veruje i kome daje podršku.

„Članovi će tokom septembra reći svoje. Nekome će možda da potvrde mandat, nekog će možda da promene. Oni će u jednom otvorenom postupku reći šta o tome misle, pa ćemo moći da govorimo o nekim drugim stvarima“, objasnio je ovih dana Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SMS,odgovarajući na pitanje kakve se promene očekuju na predstojećoj skupštini naprednjaka i da li će biti promena u rukovodstvu.

Poznavaoci prilika u SNS veruju da će uloga mnogobrojnog članstva Srpske napredne stranke u izboru novog rukovodstva biti minorna i da će sam scenario izbora u SNS biti sročen u kabinetu predsednika stranke, odnosno da će na važne funkcije u stranci biti izabrani oni naprednjaci koje kandiduje sam Aleksandar Vučić.

Među njima, kažu sagovornici Danasa, neće biti mesta za Nebojšu Stefanovića, donedavno drugog čoveka u stranci .

“Jaz između Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vučića je nepremostiv. Tu više nema ni ljubavi, ni poverenja, ali verujem da sukob neće eskalirati u narednim mesecima. To ne odgovara ni Stefanoviću, iako raspolaže saznanjima do kojih je dolazio obavljajući posao ministra unutrašnjih poslova i baveći se organizovanim kriminalom. On zna da bi u tom sukobu bio potpuno marginalizovan i strahuje da bi time ugrozio svoju egzistenciju. Sa druge strane ni Vučić ne želi da ide preko neke linije i da potpuno degradira Stefanovića, bojeći se da ne pređe crtu u kojoj bi pukao film Stefanoviću, jer bi tada mogao da kaže i ono što ne bi smeo. U narednim mesecima, ipak, očekujem da ćemo nešto više saznati od kadrova koje je Nebojša Stefanović postavljao u javnim preduzećima, a koji će očigledno nakon naprednjačkih izbora biti sklonjeni sa funkcija. Sam Stefanović biće elegantno uklonjen, ali ne na stranačkim izborima, već nakon parlamentarnih izbora“, kaže za Danas Momir Stojanović, bivši funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke .

Na pitanje da li to znači da će Stefanović ostati i na funkcioji koordinatora službi bezbednosti do parlamentarnih izbora, sagovornik Danasa odgovara da je ta funkcija samo na papiru i da je važila dok je Tomislav Nikolić bio predsednik države, a Vučić koordinator i da u stvarnosti Stefanović nema nikakvu ulogu u tom telu.

Kaže da se on ništa ne pita i da odatle još nije uklonjen, pre svega zbog javnosti, ali i zato što bi to bilo indirektno priznanje da se nešto zaista dešavalo u MUP-u.

Sagovornici Danasa tvrde da Stefanović nema nikakvu političku budućnost bez Aleksandra Vučića, da nema snagu da se opredeli bilo za samostalni put, bilo da se prikloni nekoj od opcija. Kažu da veruju da će u nekim drugim poltičkim prilikama, kada SNS bude izgubila izbore i kada se pokrene pitanje kriminalnih aktivnosti ove vlasti , on biti jedan od ključnih zaštićenih svedoka u istragama koje će voditi neke nove vlasti .

“A do tada Stefanović će se , daleko od javnosti zadovoljiti nekim ambasadorskim mestom , koje mu je Vučić očigledno već ponudio”, kaže Stojanović.

Pitali smo i pojedine članove Srpske napredne stranke da li očekuju da će aktuelni ministar odbrane ponovo biti izabran na neku od stranačkih funkcija, nakon što je sam pre par meseci, podneo ostavku na mesto prvog čoveka beogradskog SNS ,ali je i ovoga puta konkretan odgovor izostao.

Jedan od najčešćih odgovora bio je da se ne bave političkim prognozama, ali i da je SNS demokratska stranka u kojoj članovi na slobodnim izborima biraju svoje rukovodstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari