Stefanović: Nikog nisam vređao i diskriminisao 1

Nikada nisam, i nikada ne bih nikoga vređao i diskriminisao na rasnoj, verskoj ili nacionalnoj osnovi.

Pobornik sam građansko- liberalne orijentacije i decenijama unazad borim se za poštovanje ljudskih i građanskih prava. Slobodan sam čovek i građanin i hoću to i da ostanem. Otuda nikako ne razumem izjavu načelnice Policijske uprave u Kragujevcu Jasmine Rajković, koja je najavila da će protiv mene da bude podneta prijava zbog sumnje da sam počinio krivično delo rasna i druga diskriminacije, rekao je juče našem listu Kragujevčanin Slobodan Boba Stefanović koji je, prošle subote uveče, nakom šestog po redu protesta građana uhapšen u centru grada. On je te te večeri, tokom protestne šetnje gradskim ulicama i na Đačkom trgu nosio maketu vešala, sa obešenim penzionerom, uz poruke Vučiću „vrći pare…“ (od otetih penzija – prim. Z. R.)) i „Smrt fašizmu.“

Stefanović, koji je penzioner, demantovao je i navode iz pisane izjave načelnica PU Kragujevac Jasmine Rajković, koja kaže „da su netačne tvrdnje da je Stefanoviću, koji je po nalogu tužioca doveden u prostorije te policijske uprave, bilo zabranjeno da se javi porodici ili bilo kome“.

– Odgovorno tvrdim da mi nisu dozvolili da se, nakon privođenja u policijsku stanicu, javim porodici ili bilo kome drugom. Kako sam, uostalom, i mogao da se javim bilo kome kad mi je, odmah po privođenju oduzet mobilni telefon. Interesantno je da načelnica Rajković, u svojoj pisanoj izjavi, ništa ne kaže kako sam u subotu uveče priveden u policijsku stanicu, i na koji način sam sutradan ujutro pušten. Činjenica je, naime, da sam u subotu uveče priveden i sutradan ujutro pušten, bez ijednoj jedinog papira. Dotična gospođa tvrdi i da je u subotu uveče nisam bio uhapšen, iako su me cele te noći , gde god sam bio, čuvala dvojica policajaca, Šta je to, onda, ako nije hapšenje, ističe Stefanović.

Njegov sin Nikola (Stefanović) takođe tvrdi da je Slobodanu bilo zabranjeno da se javi bilo kome, te da porodica u subotu uveče satima nije znala šta se sa njim desilo. Porodica je, prema njegovim rečima, o nestanku saznala od prijatelja koji je bio sa njime i video delove makete od stiropora koji su virili iz crvenog pežoa, na osnovu čega je zaključio da je verovatno uhapšen.

– Više od dva sata nismo imali nikakve informacije o njemu, jer mu je, ispostavilo se, bilo zabranjeno da se javi porodici i advokatu, na šta po zakonu ima pravo. Ja sam, kad sam pretpostavio gde je, razgovarao sa policajcima i pitao ih o čemu se radi, ali mi nisu rekli zbog čega je zadržan, rekao je novinarima Nikola Stefanović

Advokat Uroš Ćeterović, koji zastupa Slobodana Stefanovića, juče je za naš list rekao da njegov klijent do sada nije dobio nikakav papir ni o privođenju, ni o puštanju iz Kliničkog centra, gde je, u noći između subote i nedelje, primio terapiju zbog visokog krvnog pritiska, osim što mu je izdata potvrda o oduzetoj maketi vešala, koju je nosio na subotnjem protest u Kragujevcu.

– Čekamo, dakle, da vidimo da li će da bude pokrenuta istraga. Ukoliko bude, moramo da vidimo za šta terete Stefanovića. Ne bih da komentarišem najavu prijave protiv njega zbog rasne i druge diskriminacije, ali, prema mom sudu, policija i tužilaštvo nemaju predmet u ovom slučaju, kazao je Ćeterović.

Nastavlja da demonstrira

Slobodan Stefanović poručio je da ga prošlonedeljno hapšenje nije uplašilo, te da će nastaviti da demonstrira na kragujevačkim ulicama protiv režima Aleksandra Vučića i narednih subota. „Jedino ak o mi Vučić vrati pare, pa se pomirimo“, kaže u šali Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari