Stoltenberg: Bez međusobnih provokacija Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Beograd i Priština trebalo bi da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je rekao da je poručio danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Ramušu Haradinaju.

„Danas sam pozvao i predsednika Vučića i gospodina Haradinaja da bih ih upoznao sa ishodom sednice ministara spoljnih poslova NATO na Zapadnom Balkanu. Podvukao sam da bi i Beograd i Priština trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje“, navodi se u saopštnju Alijanse.

Stoltenberg je naveo da je sa Haradinajem pokrenuo pitanje o planu da se krene napred sa transformacijom Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku.

„Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evolurao, NATO morati da ispita nivo angažmana sa Kosovskim snagama neznenosti“, dodaje se u saopštenju.

„Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićeem o potrebi za deeskalacijom trenutnih tenzija. Podsetio sam obojicu na to da dijalog Beograda i Prištine kojim poreduje EU i dalje jedini način da se u regionu donesu trajni mir i stabilnost. NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova preko mirovne misije KFOR sa mandatom UN“, preneo je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari