Stoltenberg: Sastanak u Beloj kući prvi pravi korak ka mogućem dogovoru Beograd-Priština 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da je predstojeći sastanak predsednika Kosova i Srbije Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Beloj kući „prvi pravi korak ka mogućem dogovoru“.

“Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja“, naveo je Stoltenberg u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

On je podsetio na dugogodišnje angažovanje NATO na širem prostoru Zapadnog Balkana, počevši od „zaustavljanja dva rata – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije KFOR, koja traje već dve decenije“, istakavši i da je Srbija takođe partner NATO.

Odsustvo EU na vašingtonskim razgovorima nije problem za NATO.

”Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju”, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da „niko nema pravo da diktira rešenje“ i da „jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele“.

„Niko sa strane ga ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja“,kazao je Stoltenberg za VOA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari