Stranka moderne Srbije poziva opoziciju na dogovor 1Tatjana Macura Foto: N1

Sporazum bi, kako u saopštenju navodi SMS, podrazumevao i zalaganje za pomirenje Albanaca i Srba na Kosovu, trajno rešavanje statusa Kosova i Metohije, bez zamrznutog konflikta, Srbiju u evropskim integrajama „bez flertovanja sa drugim svetskim silama“, kao i trajno pomirenje država u regionu.

Sporazum bi, takođe, trebalo da podrazumeva i da građane koji su uslovljeni da glasaju za Srpsku naprednu stranku opozicija neće osuđivati, kao i da se opozicija neće baviti međusobnim napadima, a podržaće jednog kandidata za funkciju predsednika Srbije.

U saopštenju SMS navodi i da od vlasti traži ažuriranje biračkog spiska i slobodne izbore, kao i to da međunarodne organizacije nadgledaju izborni proces, te da prestane ucenjivanje partijski zaposlenih kadrova.

Zahteva se sloboda medija i ravnopravna zastupljenost političkih aktera u javnim servisima.

Deo tog dogovora bi trebalo da bude i zahtev da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku, a da se potom raspišu izbori, navedeno je u saopštenju. Stranka moderne Srbije nastala je ujedinjenjem Pokreta centra i Socijaldemokratskog saveza.

Pokret centra osnovali su bivši poslanici pokreta Dosta je bilo.