Stranke na sastanku kod Tačija za formiranje nove vlade Kosova bez izbora 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je od lidera političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova danas na sastanku u Prištini zatražio da se izjasne da li su za raspuštanje Skupštine radi još jednih vanrednih izbora, ili su za fomiranje nove vlade na osnovu postojećeg skupštinskog sastava i taj stav je prevagnuo.

On je naveo da je lideru Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinu Kurtiju, poslao pet pisama, ali da Kuri „nije iskoristio pravo predlaganja mandatara za formiranje nove vlade“.

Predstavnica Samoopredeljenja, Aljbuljena Hadžiu, odgovorila mu je izjavom da taj pokret nije odbio zahtev Tačija da imenuje kandidata za premijera i ocenila da sastanak sa strankama koji je Tači danas organizovao predstavlja gaženje Ustava Kosova i presude Ustavnog suda Kosova iz 2014.

Predlog za formiranje nove vlade danas je na sastanku podržao je lider DSK, Isa Mustafa, dok je lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji rekao da će on ostati u opoziciji.

Stranke na sastanku kod Tačija za formiranje nove vlade Kosova bez izbora 2
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Bivši premijer Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, rekao je na tom skupu da nije za nove izbore i da se u vreme pandemije zalaže da se hitno izabere nova vlada.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je protiv vanrednih izbora i: „Bićemo konstruktivni i doprinećemo stvaranju institucija“.

Lider Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj, takođe je na sastanku rekao da je protiv rasformiranja Skupštine i da se zalažu za izbor nove vlade.

Sličan stav je imao i Fatmir Matoši, potpredsednik Alijanse Novo Kosovo, koja je na izborima 6. oktobra bila deo koalicije sa SDI.

Emilija Redžepi, predsednica Nove demokratske partije i ministarka lokalne samouprave u odlazećoj vladi, rekla da njena stranka poštuje izbornu volju građana i da se tokom pandemije treba baviti zdravstvom, a ne izborima. Ona je predsednika pozvala da donosi odluke u skladu sa Ustavom.

Predsednik Turske demokratske partije Kosova, Fikrim Famka je na sastanku rekao da je Kosovo u institucionalnoj blokadi i da je potrebno rešenje unutar Skupštine Kosova. On je za „sveobuhvatnu vladu“ koja bi funkcionisala do stvaranja uslova za slobodne izbore.

Predstavnici svih manjinskih stranaka su pozvali na poštovanje ustavnih normi i založili se za stvaranje nove vlade.

Na kraju sastanka Tači je konstatovao da, sem jedne stranke, svi ostali podržavaju stvaranje nove vlade i pozvao stranke koje mogu da obezbede dovoljan broj glasova za to, da od njega  zatraže mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari