Studenti FON-a podržali građanske proteste 1Foto: fon.bg.ac.rs

Studenti Fakulteta organizacionih nauka (FON) Univerziteta u Beogradu saopštili su danas da pružaju podršku građanskim protestima u Srbiji.

Kako su naveli, odlučni da se bore protiv nasilja, urušavanja demokratije i ukidanja osnovnih društvenih prava i sloboda, žele da stanu u odbranu časti svog fakulteta i pokažu da „ni Fonovci ne ćute“.

Svesni pritisaka i zastrašivanja sa kojima su suočeni svi zaposleni u državnim institucijama, kao i profesori fakulteta, ne isključujući pritom FON, pružamo podršku delu akademske zajednice koji se već priključio građanima, a posebno hrabrim pojedincima sa našeg fakulteta, navodi se u saopštenju, koje su studenti potpisali.

Smatramo da je obaveza svakog odgovornog građanina, a naročito akademskog, da stane uz svoje sugrađane i svojim primerom ohrabri ostatak društva da se suprotstavi kršenju zakona. U težnji da pobedimo ćutanje i apatiju i da se svojim doprinosom priključimo akademskoj zajednici koja pruža podršku građanima, ovim putem želimo da podstaknemo nastavni kadar Fakulteta organizacionih nauka i svoje profesore da nam se u tom cilju pridruže, ističu studenti. Kao inženjeri specijalizovani za formulaciju, izgradnju i unapređivanje sistema, nismo naučeni da probleme negiramo i taložimo, već da je takvo ponašanje dugoročno štetno.

Učeni smo da se sa problemima odlučno suočavamo i to u budućnosti moramo pokazati, navodi se u saopštenju. Prvi korak ka svakom rešenju, kako ističu studenti FON, jeste priznavanje problema, pa je tako vreme da priznamo da smo svojim višegodišnjim ćutanjem i drugim postupcima ugrozili ne samo vladavinu prava, već i ugled našeg fakulteta, a malim pojedincima omogućili da ovu državu vode u pravcu sopstvenih interesa.

Mi, mladi, imamo glavnu ulogu u izgradnji društva u kakvom želimo da živimo, radimo i zasnivamo porodice. Moramo da preuzmemo ličnu odgovornost za izgradnju društvenog sistema koji nijedan pojedinac neće moći da privatizuje i uruši jer znamo da svaka funkcionalna celina zavisi od svih svojih sastavnih delova. Mi smo deo društva, a društvo zavisi i od nas. Drage kolege, „PočeloJe“ i više nema nazad, navodi se u saopštenju studenata FON.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari