Sud za zločine OVK odbio žalbe odbrane, Tači i saoptuženi ostaju u pritvoru 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je žalbe bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, na prvostepenu odluku da ih ne pusti na privremenu slobodu.

Odlukom apelacionog veća, objavljenom na internet stranici suda, u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) ostaće Tači i saoptuženi Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Nasuprot žalbama branilaca, apelaciono veće zaključilo je da je sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) pravilno postupio kada je 22. januara odbio zahteve četvorice optuženih da budu privremeno oslobođeni do početka suđenja.

U toj odluci, sudija Giju je ocenio je da „postoji rizik da bi Tači pobegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili počinio nove zločine nad onima koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom“.

Isto obrazloženje, sudija Giju naveo je i odbijajući zahteve saoptuženih Veseljija, Seljimija i Krasnićija.

Branioci optuženih tvrdili da je sudija Giju pogrešno protumačio pravo i činjenice kada je doneo takvu odluku.

Odluku o odbijanju žalbe Tačija i saoptuženih donele su sudije Mišel Pikar (Michele Picard) iz Francuske, Kaj Ambos (Kai) iz Nemačke i Nina Jorgensen iz Norveške.

Tači (52), Veselji (53), Seljimi (49) i Krasnići (69) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tužioci su saopštili da će za suđenje biti spremni u decembru, a odbrana tvrdi da proces ne može početi do leta 2022.