“Sukob Tačija i Haradinaja sukob dva projekta za Kosovo” 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Sukob Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja je sukob dva projekta za Kosovo, izjavila je predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.

Ona je dodala da bi prvim koji se odnosi na razgraničenje bila ukinuta prava Srba koja su proistekla iz Ahtisarijevog paketa, dok bi drugim bila prihvaćena Zajednica srpskih opština čime bi, kako kaže, otpočeo proces rešavanja prava kosovskih Srba. Istovremeno, analitičar Gzim Badžaku navodi da su i Albanci zabrinuti zbog priča o razgraničenju, jer bi time bio doveden u pitanje međunarodni položaj Kosova i njegovo unutrašnje uređenje.

„Ako Hašim Tači potpiše sporazum koji se tiče granica ili teritorija onda će Alijansa za budućnost Kosova u parlamentu zatražiti njegov opoziv“, rekao je premijer Ramuš Haradinaj i dodao da po pitanju kosovske teritorije ne može biti kompromisa. Za Radu Trajković sukob Tačija i Haradinaja predstavlja sukob dva projekta.

“Očigledno da Tači u dogovoru sa Vučićem radi na projektu koji bi podruzemevao ukidanje prava Srbima čak i po Ahtisariju, to je projekat etničkog razgraničenja koji bi Srbe ostavio bez ikakvih mehanizama zaštite u parlamentu kroz ustavna rešenja koja smo imali sa Ahtisarijem i normalno promenu granica Kosovu koje su priznate od više od 100 država sveta. Drugi je koncept kome je bliži Ramuš a to je prihvatanje Zajednice srpskih opština kroz rešavanje prava Srba na Kosovu, jedan vid multietničnosti i nema promena nikakvih granica“, rekla je Trajković.

Analitičar Gzim Badžaku je u Jutarnjem programu RTK2 istakao da su izjavama o razgraničenju pored Srba uznemireni i Albanci, jer bi eventualno otvaranje pitanja granica moglo da izazove velike tenzije i stvori probleme koji bi, kako smatra Badžaku, imali dalekosežne posledice.

„Zabrinutost Albanaca je i zbog pokušaja promene onoga što je napisano u Deklaraciji o nezavisnosti Kosova, onoga što piše u Ustavu Kosova. Kosovo nema teritorijalnih pretenzija prema nijednoj državi, drugo, Kosovo je suverena i nezavisna država u granicama u kojima je priznata i proglašena i onda se tu otvaraju mnoga druga pitanja koja su direktno vezana za položaj Kosova u međunarodnoj zajednici i unutrašnje uređenje Kosova“, kazao je Badžaku.

Inače, nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib ponovio je da je Nemačka protiv razmene teritorija između Srbije i Kosova i taj stav se neće promeniti, ocenivši da isti stav dele i brojne druge zemlje EU kao i zemlje u regionu. U međuvremenu, austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je na radni razgovor u ponedeljak, 19. novembra, u Beč premijere Zapadnog Balkana, među kojima i Ramuša Haradinaja i Anu Brnabić. Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Kurc, čija zemlja predsedava EU boravio je nedavno u Beogradu i Prištini, gde je pozvao na nastavak dijaloga i poručio da bez dogovora nema ulaska u EU. Pored toga, on je ukazao da je stav Austrije, ali i većine u EU da se moraju podržati sva rešenja koja proisteknu iz dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari