Šutanovac: Vučićev režim je nastavak Miloševićeve vlasti 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak tražiće od premijerke Srbije Ane Brnabić da se lično založi za rešavanje pitanja o tome zašto Rusija ne izručuje Mirjanu Marković, suprugu Slobodana Miloševića, Srbiji.

Tako su za Danas rekli u ovoj stranci, u odgovoru na pitanje da li će njihov lider, osim javnog poziva Ani Brnabić, učiniti i nešto više od toga. Naime, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine pozvao je juče nadležne organe da konačno zatraže izručenje Mirjane Marković, koja je pre 15 godina napustila zemlju i sakrila se u Ruskoj Federaciji.

Iz kabineta predsednice Vlade Srbije juče nismo dobili odgovor na pitanje šta misli o ovom zahtevu Nenada Čanka, odnosno da li se zalaže ili planira da to učini – da Rusija izruči bivšu predsednicu JUL. Poslednji put su se predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije oglasili 2010. godine, na insistiranje Srbije, saopštavajući da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici Interpola.

Dragan Šutanovac, lider Demokratske stranke, ocenjuje za Danas da je aktuelna vlast Aleksandra Vučića, u kontinuitetu sa Miloševićevim režimom.

– Jasno je da je trenutna vlast ne samo ideološki i politički bliska Mirjani Marković, već je to kontinuitet Miloševićevog establišmenta. To nije pitanje mog stava već činjenice da gospođa Marković mora da bude izručena da bi odgovarala pred sudovima ove zemlje ali i pred građanima za sva zlodela tog režima, a pogotovo njene stranke koja je bila specijalizovana za otimanje novca, pokretne i nepokretne imovine tadašnje Srbije – kaže Dragan Šutanovac.

On dodaje da „za ratnohuškanje, za širenje mržnje, za likvidacije, za ratove i deset godina koje je otela ovoj zemlji niko nikada neće moći da abolira ni nju ni njenog muža ni čitav taj režim“.

– U zemlji u kojoj niko nije imao volje ni snage da otvori razgovor o onome što se događalo tokom devedesetih godina prošlog veka svaki komentar deluje suvišno – ističe za Danas Srbijanka Turajlić, članica Pokreta slobodnih građana.

Ona napominje da danas, pogotovo, kada su, kako kaže, na vlasti aktivni učesnici i inicijatori mnogih događanja, svako preispitivanje krivice, ne samo Mirjane Marković, neminovno otvara pitanje i njihove odgovornosti, koja nije i ne može nestati sa izjavom o promeni uverenja.

– Stvarno ne znam koja je uloga Rusije u svemu tome, ali sam ubeđena da ovde niko na vlasti ne želi da Rusija postupi po toj poternici – ističe Srbijanka Turajlić za naš list.

Nenad Čanak je u pisanoj izjavi upućenoj medijima istakao da je „posebno interesantna mogućnost da prijateljska zemlja kao što je Ruska Federacija 2008. godine pruži azil i Marku Miloševiću i Mirjani Marković, za kojom je Srbija raspisala Interpolovu poternicu“. Izručenje Mirjane Marković, ocenjuje on, pomoglo bi da se rasvetli politička pozadina ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića, pokušaji atentata na Vuka Draškovića i mnoga druga politička ubistva i progoni političkih protivnika.

Interpol je raspisao poternicu protiv udovice Slobodana Miloševića zbog posredovanja u nezakonitoj prodaji stanova iz fonda Vlade Srbije još 2003. godine. Taj slučaj je i dalje u fazi prvostepenog suđenja, a Mirjani Marković se sudi u odsustvu. Poternica je raspisana zbog neodazivanja pozivima Okružnog suda za suđenje. NJeno ime pojavilo se u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali se nije našlo na optužnici.

Ispovest Kuriru

Ekskluzivnu ispovest Mirjane Marković ovih dana u nastavcima objavljuje Kurir, gde ona tvrdi da živi skromno, od penzije, da ima velike troškove za kuću u Tolstojevoj ulici na Dedinju koju izdaje. Navodi da ćerku Mariju nije videla 15 godina, ali da se sa njom čuje svakodnevno. Tvrdi da ona i njen muž nisu imali novac koji im se pripisuje već da to sebe projektuju oni koji o tome pričaju. Kaže i da je Peti oktobar plod izdaje, u kojoj su učestvovale i izbeglice preko Drine kojima su ona i njen suprug dok su bili na vlasti pružili utočište u Srbiji. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari