Svi dokazi su u Vučićevom i Koluvijinom telefonu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Suđenje je prekinuto jer je moj advokat Borivoje Borović tražio izuzeće sudije, pošto je bilo potpuno jasno da sudija nije nepristrasan, jer nije dozvolio postavljanje deset ključnih pitanja o kontaktima Andreja Vučića sa „Jovanjicom“ i Koluvijom, kaže za Danas Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, prenoseći utiske sa suđenja po tužbi Andreja Vučića, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje je počelo u ponedeljak.

Andrej Vučić tereti Aleksića da mu je naneo duševnu bol izjavom da je vlasnik „Jovanjice“ Predrag Koluvija, okrivljen za proizvodnju tona marihuane, prilikom hapšenja pozvao brata predsednika Srbije.

„Tužno je da je Andreju Vučiću bilo dozvoljeno da na suđenju vređa i mene lično, nazivajući me budalom i Indijancem, i mog advokata za koga je govorio da je lopov i punomoćnik lopovske koalicije, a da sudija nije na to postupio adekvatno, čime je jasno pokazao pristrasnost. To je jedan od razloga zbog kojeg smo zatražili njegovo izuzeće“, navodi Aleksić.

* Vučićev advokat Vladimir Đukanović vas je optužio da ne govorite istinu i da nemate dokaze o kontaktima Andreja Vučića i Koluvije.

– Težina izgovorenih reči meri se i po onome ko ih je izgovorio, a u ovom slučaju je to čovek koji u više pokušaja nije mogao da pronađe ulazna vrata u sud, a reč je o advokatu. Đukanović je u skladu sa njegovim uobičajenim radikalskim manirom i manirom huligana koji pali baklje na krovovima dao sebi za pravo da i ovog puta potpuno okrene teze, jer on ima zadatak da odbrani neodbranjivo.

* Da li ste pred sudom izneli konkretne dokaze za svoje tvrdnje, što ste više puta najavili da ćete učiniti? Imate li uopšte dokaze da je Koluvija prilikom hapšenja pozvao Andreja Vučića?

– Svi dokazi su u telefonima Andreja Vučića i Predraga Koluvije, što sam više puta i ponovio i zato sam od Tužilaštva za organizovani kriminal tražio veštačenje telefonskih aparata. Pošto znaju da je tačno sve što sam govorio, upregli su čitav pravosudni aparat da sakriju istinu, što je skandal neviđenih razmera. Tako smo u ponedeljak dobili jedan papir iz Tužilaštva za organizovani kriminal sa potpisom zamenice tužioca Dubravke Dmitrović, koja nas obaveštava da tužilaštvo veštačenjem Koluvijinog telefona nije utvrdilo njegovu komunikaciju sa kontaktima koji su u imeniku telefona označeni kao Andrej Vučić i Aleksandar Vučić, u periodu od 13. do 14. novembra 2019. godine, a nema izveštaja o veštačenju aparata i primenjene metodologije. Tužilaštvo, dakle, tvrdi da ako Koluvija u imeniku svog telefona braću Vučić nije označio po imenu i prezimenu, onda to znači da sa njima nije ni razgovarao. Da li je tužilaštvo pomislilo da je moguće da neki od brojeva koje koriste Andrej Vučić ili Aleksandar Vučić u imeniku ne budu zabeleženi baš po njihovom imenu i prezimenu? Da li tako veštače i telefone drugih kriminalaca osumnjičenih za proizvodnju i trgovinu drogom ili su odlučili da i nas i čitavu javnost samo u ovom slučaju prave budalama, pa ako prođe, prođe? Ja im poručujem da im ovakvo brutalno izvrgavanje ruglu čitavog procesa neće proći i da će se puna istina kad-tad saznati. Zato tražim nezavisno veštačenje svih Koluvijinih telefona, konkretno imenika, istorije kontakata i drugih elemenata, kojim će se utvrditi istina. Tražim i da pred sudom svedoče inspektori MUP-a i policajci koji su uključeni u slučaj i koji su hapsili Koluviju, a da se dopis tužilaštva odbaci kao dokaz.

Da stvar bude gora, veštačenje na koje se poziva tužiteljka Dubravka Dmitrović obavljeno je na osnovu krivične prijave koju je protiv braće Vučić podneo njihov partijski drugar Miloš Vučević, a ne u sklopu procesa u kojem je Koluvija uhapšen i okrivljen za proizvodnju marihuane.

Andrej Vučić je pred sudom rekao da nikada nije saslušan u policiji i tužilaštvu u okviru postupka pokrenutog na osnovu prijave Miloša Vučevića. Predsednikov brat je rekao i da svoje telefone nije predao na veštačenje. To znači da je izveštaj zamenice specijalnog tužioca Dubravke Dmitrović poslužio samo kao podrška Andreju Vučiću, odnosno da je Tužilaštvo za organizovani kriminal predsednikovom bratu poslužilo kao servis u postupku protiv narodnog poslanika.

Ovo suđenje potvrđuje da razlog tužbe Andreja Vučića protiv mene nije uvreda časti, jer zato nema osnova, pošto sam obavljajući posao narodnog poslanika iznosio svoja saznanja o aferi „Jovanjica“, već je cilj tužbe skretanje pažnje sa tog slučaja i sprege države i predstavnika vlasti sa Koluvijom i proizvodnjom marihuane.

* Da li i dalje ostajete pri tvrdnjama koje ste izneli o „Jovanjici“?

– Apsolutno stojim iza svega što sam javnosti saopštio o „Jovanjici“. Informacije o tome dobio sam direktno iz policije i bezbednosnih službi i one su istinite, što je znaju i braća Vučić, koja zato pokušavaju na sve načine da skrenu pažnju javnosti sa istine da je njihov režim štitio i davao logističku podršku najvećoj proizvodnji marihuane u Evropi. Moja je dužnost kao narodnog poslanika u Skupštini Srbije da javnost obaveštavam o svim saznanjima o slučajevima koji zanimaju građane i tiču se države i tražim od nadležnih organa utvrde odgovornost za taj kriminal.

* Šta očekujete od daljeg toka procesa?

– Očigledno je da je cilj tužbe koju je Andrej Vučić podneo protiv mene skretanje pažnje sa istrage i odgovornih u državnim institucijama koji su povezani sa uzgojem marihuane na „Jovanjici“. Oni pokušavaju da skrenu pažnju sa suštine i da nam nametnu da se bavimo duševnim zdravljem i bolovima Andreja Vučića, dok istovremeno oni o nama na naslovnim stranama svojih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom neprekidno objavljuju najbrutalnije laži i monstruozne optužbe.

Očekujem, međutim, da će sud u ovom slučaju utvrditi istinu i da će odgovarati svi u lancu najveće proizvodnje marihuane u Evropi, od vrha režima koji je pružao logistiku i zaštitu toj proizvodnji do neposrednih izvršilaca. Stoga se i nisam pozvao na poslanički imunitet, nego sam prihvatio tužbu da barem u parničnom postupku protiv mene mogu da govorim i dokažem vezu naprednjačkog režima sa proizvodnjom marihuane na „Jovanjici“, pre svega zato što me do danas niko iz Tužilaštva za organizovani kriminal nije pozvao da dam bilo kakvu zvaničnu izjavu o svim saznanjima koja sam javno iznosio i njima dostavio u formi obaveštenja.

Koluvija je uživao zaštitu visokih funkcionera SNS-a koji su posećivali njegovo imanje, počev od direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragana Sikimića i pokrajinskog sekretara za kapitalna ulaganja Nedeljka Kovačevića, pa do ministra odbrane Aleksandra Vulina, direktora Koridora Srbije u večitoj ostavci Zorana Babića i Koluvijinog kuma i člana Gradskog veća Beograda Dragomira Petronijevića. O stepenu njihove bahatosti najbolje govori to što je Koluvija na „Jovanjici“ lično držao predavanje predstavnicima MUP-a o organskoj hrani i to 2018. godine, dakle, godinu dana pre hapšenja, kada je na tom dobru uveliko uzgajana marihuana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari