SZS: Idemo u Strazbur jer Ustavni sud ćuti 1Foto: Savez za Srbiju

Ako Ustavni sud urgentno ne odluči o zahtevu opozicije za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu, u Savezu za Srbiju najavljuju da će pravdu tražiti u Strazburu.

Savez za Srbiju podneo je početkom novembra Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade Srbije i predsednice parlamenta o raspisivanju lokalnih izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu. Tu inicijativu potpisalo je 40 poslanika. A tražila se tada i odluka o obustavljanju izbornog procesa u tim opštinama do donošenja konačne odluke suda. Kako Ustavni sud nije reagovao, izbori u te tri opštine održani su 16. decembra i na njima je ubedljivo pobedila vladajuća partija, a opozicija je te izbore bojkotovala.

Janko Veselinović, jedan od lidera SZS, za Danas kaže da od predaje zahteva iz US nije stiglo apsolutno ništa, „ni pismo ni razglednica“.

– Niti su reagovali na naš zahtev za privremenu meru za obustavljanje svih izbornih radnji u te tri opštine, niti ima meritorne odluke po našem zahtevu – da se ti izbori proglase neustavnim i nezakonitim. Ovim je i Ustavni sud postao filijala i još jedan mesni odbor SNS-a – navodi Veselinović. On dodaje da bi US po pravilu za privremenu meru morao da se oglasi u roku od sedam dana, ali da je to pravna praksa koja se ne poštuje.

Na pitanje koji su dalji koraci, Veselinović kaže da će se Savez obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

– Prvo ćemo tražiti urgentno rešavanje po zahtevu. Pa ćemo možda sačekati odluku Ustavnog suda. U svakom slučaju ukoliko je ne bude do početka naredne godine ili bude negativna ići ćemo u Strazbur – najavljuje Veselinović.

U obrazloženje razloga zbog kojih raspisivanje izbora u Doljevcu Savez za Srbiju smatra povredom zakona konstatuje se da je predsednik ove opštine podneo ostavku na sednici Skupština opštine održanoj 11. oktobra ove godine. Međutim, kako tvrde podnosioci zahteva, nije poštovana odredba Zakona o lokanoj samoupravi koja glasi da se izbori raspisuju ako novi predsednik opštine i opštinsko veće nije izabran u roku od mesec dana od dana njihovog razrešenja ili podnošenja ostavke. Uz to, kako je navedeno, Vlada je povredila Zakon donoseći odluku uprkos tome što usmena ostavka predsednika opštine nije konstatovana i nije se raspravljalo da li predsednik opštine može usmeno da podnese ostavku.

Kada je reč o Kuli i Kladovu, u navodima kojima se osporavaju odluke o raspisivanju izbora piše da predsednici ovih opština ili uopšte nisu podneli ostavke ili su to učinili tako da niko u tim mestima, pa ni lokalni mediji, ne znaju za to, što je, smatraju u SZS, apsolutno nemoguće. Tu je takođe prekršen Zakon jer o ostavkama predsednika ovih opština nisu obavešteni odbornici, pa su time uskraćeni i za zakonsko pravo i obavezu da biraju nove organe, na mesto onih u ostavci, navedeno je u obrazloženju upućenom Ustavnom sudu.

Dodaje se i da skupštinska većina ni u jednoj od tih opština nije bila dovedena u pitanje i da je ekonomski neracionalno trošiti sredstva poreskih obveznika bez saglasnosti odbornika u tim opštinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari