SZS: Moramo da smenimo Vučića da ne rasproda Srbiju 1Foto: Vesna Torović

Čelnici Saveza za Srbiju poručili su danas na tribini na otvorenom u Nišu da ovaj opozicioni blok zajedno sa građanima mora pod hitno da smeni vlast Aleksandra Vučića kako bi sprečili potpuno propadanje i rasprodaju Srbije.

Inače, skup Saveza za Srbiju održan je na Trgu Republike, na platou kod „Kalče“, jer im, kako oni tvrde, direktor Niškog simfonijskog orkestra Svetislav Vezenković (SNS) nije odobrio korišćenje sale. Srpska napredna stranka ih je optužila da „iznose neistine i prikupljaju jeftine političke poene jer je ta sala zauzeta zbog probe“.

Tribini na otvorenom prisustvovalo je oko hiljadu Nišlija i nije bilo nikakvih incidenata.

– Na čelu države je čovek koji je duboko zaratio sa moralom i razumom. On trguje sa našom zemlju i raspodaje je. Takođe rasprodaje Kosovo. Priča o razganičenju je samo maska za priznavanje nezavisnog Kosova – rekao je Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke.

Jeremić je kazao da otac ministra policije Nebojše Stefanovića sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu transportnim avionima prebacuje oružje u Saudijsku Arabiju, koja ih prodaje Jemenu i Siriji.

– NIN je objavio detaljne podatke o toj aferi. Ali, nijedan medij u Srbiji ,osim „Danasa“ to nije smeo da prenese. Živimo u zemlji u kojoj vlada potpuna cenzura medija. Znaju stranci za sve šta se dešava, ali ih puštaju jer očekuju da Vučić ispuni ono što je obećao, a to je da prizna nezavisno Kosovo – ocenio je on.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je Savez za Srbiju najveći opozicioni blok formiran na srpskoj političkoj sceni u poslednjih 15 godina i podsetio da su se, uprkos ideološkim i političkim razlikama, dogovorili oko 30 tačaka programske platforme.

– Moramo da smenimo vlast najvećeg lažova –Aleksandra Vučića, kako bismo spasili Srbiju. Dogovorili smo se da ćemo u prvih godinu dana formirati vladu stručnjaka koja treba da u Srbiji povrati vladavinu sistemskim zakonima, da oslobodi medije i da stvori uslove za fer i poštene izbore – naglasio je Obradović.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da je Srbija zemlja sa najvećim nejednakostima u Evropi.

– Jedan od najvećih problema je odlazak mladih ljudi iz Srbije. Svi oni bi ostali kad bi ovde mogli da rade i imaju dovoljno novca za normalan život. Ove godine u Srbiji ima manje mladih do 18 godina od onih starijih od 60. Ako ne zaustavimo odlazak mladih iz Srbije 2050. godine prosečna starost će biti 50 godina, dakle bićemo „zemlja staraca“ – ocenio je Lutovac.

Dragan Đilas rekao je da je predsednik Srbije „postao advokat ljudima koji su vlasnici najvećih medijskih fabrika mržnje“.

– Tužio sam vlasnike Pinka i Informera Željka Mitrovića i Dragana Vučićevića za širenje mržnje i šovinizam. Nisam želeo da tužim novinare jer su oni jadni primorani da to rade. I zamislite njih dvojicu će zastupati Vučić, koji je najveći lažov koji ikad bio na čelu naše države – kazao je Đilas.

Okupljeni građani su povremeno uzvikivali „Dole Vučiću“, zviždali i negodovali kada se pomene ime predsednika Srbije.

Svi lideri Saveza za Srbiju zajedno su prošetali do Skupštine grada, i tu ostavili, kako su rekli, poklon pozivniciu za Niški simfonijski orkestar, gde su planirali da održe skup, ali im to nije omogućeno.

Iguman Sava Janjić najveći neprijatelj Vučiću

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, rekao je da predsedniku Srbije jedan od najvećih neprijatelja iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zato što se protivi razgraničenju Kosova.

– Ako dozvolimo razgraničenje Kosova, to znači da ćemo uskoro imati nezavisno Kosovo, koje kao punopravni član Ujedinjenih nacija može da se ujedini sa Albanijom. To bi značilo da Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i ostali manastiri budu pod patronatom Albanske pravoslavne crkve. Inače, sledeće godine je 800 godina od ustoličenja Svetog Save, našeg prvog patrijarha u Pećkoj patrijaršiji – kazao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari