SZS nema komunikaciju sa Rašićem 1

Savez za Srbiju nije imao komunikaciju sa kandidatom Koalicije „Sloboda“ za premijera Kosova Nenadom Rašićem – nezvanično saznaje Danas u SZS.

Posle objavljivanje predizbornog spota u kome Nenad Rašić na albanskom jeziku poziva građane da glasaju za koaliciju Sloboda da bi se, kako je naveo, „zajedno odrekli političkog monstruma koji se zove Srpska lista“, provladin tabloid Informer objavio je naslovnu stranu sa naslovom „Nož u leđa Srbima na Kosovu – đilasovci gori od šiptara“.

– Nenad Rašić, nosilac liste Sloboda i bliski saradnik Dragana Đilasa, u predizbornom spotu na albanskom poziva birače na Kosovu da se suprotstave „monstruoznoj politici Srpske liste“ – pisalo je ispod naslova u Informeru.

Tezu o Rašiću kao „bliskom saradniku Dragana Đilasa“, tabloid je zapravo konstruisao preko Rade Trajković, članice koalicije Sloboda. Naime, lider Stranke slobode i pravde i jedan od osnivača SZS je u maju mesecu boravio na Kosovu, a tom prilikom je na Gazimestanu osnovan ogranak Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju.

Na osnivačkom skupu, osim predstavnika svih članica SZS, bila je prisutna i Rada Trajković, zatim odbornik Građanske inicijative SDP Marko Jakšić i predstavnici nekoliko organizacija iz Štrpca, Leposavića i Leška.

Kako na slici sa Gazimestana nema Nenada Rašića, mediji bliski vlasti su kao ilustraciju za tekstove o „najbližim Đilasovim saradnicima“ koristili uvećani detalj sa grupne fotografije, na kome Rada Trajković stoji pored Đilasa ispred Spomenika kosovskim junacima.

U tom kontekstu, Rašić je kasnije jučerašnjeg dana „titulisan“ sa „lider Koalicije Sloboda, u kojoj je jedna od liderki i Đilasova Rada Trajković“.

Koalicija Sloboda ocenila je juče u saopštenju da su njeni članovi izloženi najsurovijoj medijskoj propagandi u Srbiji zbog spota na albanskom jeziku i upitala predstavnike Srpske liste u čijoj su vladi do juče sedeli i u čijim su institucijama radili. U tom odgovoru reaguje se i na to što provladini mediji u Beogradu ističu deo Rašićevog spota u kome on pominje Kosovo kao najmlađu državu na svetu.

– Kako smo to mi, koji smo za pomirenje i suživot i govorimo jezik sunarodnika, „albanski Srbi“, a vi koji pravite dilove i trgovinu i od Srbije i od Kosova patriote? Koliko košta vaš patriotizam? Pitamo u čijim institucijama i u čijoj vladi je do juče sedela Srpska lista? Da li je moguće da mediji Srbije ne znaju da je to vlada Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija ili svesno krše sve etičke kodekse novinarstva, vodeći najsuroviju propagandu protiv Srba koji ostaju da žive ovde, na ognjištima predaka – navela je ta koalicija u saopštenju.

U njemu se dalje poručuje da je predsednik Srbije, a ne oni, izjavio da „Srbija mora da dobije nešto, da bi Kosovo dobilo sve“.

– Zašto to ne kažete građanima Srbije, zašto ih lažete, patriote ličnih interesa? Šta piše na glasačkom listiću za predstojeće izbore šestog oktobra? Kome se polaže zakletva nakon izbora? Kakve odluke potpisuju sudije na severu Kosova? Pokažite glasački listić na kom glasate i koji je obeležen sa „Republika Kosovo“. Možda to ne znaju građani Srbije, ali Srpska lista zna i svesno obmanjuje javnost, ucenjujući, zastrašujući i primoravajući građane da glasaju za njih, kršeći sve postulate društva – dodaje se u saopštenju.

Uz saopštenje priložen je i glasački listić na Kosovu na kome se vidi grb i naziv Republike Kosovo, kao i zajednička fotografija Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa jednog međunarodnog foruma.

Koaliciju Sloboda, koja će učestvovati na parlamentarnim izborima na Kosovu u nedelju, šestog oktobra, čini Progresivno-demokratska stranka Nenada Rašića, a na listi kandidata za poslanike te koalicije nalaze se i predstavnici dve građanske inicijative, kao i nezavisni kandidati Rada Trajković i Slaviša Petković.

Redakcija Danasa tokom jučerašnjeg dana u više navrata je pokušala da stupi u kontakt sa Nenadom Rašićem iz koalicije Sloboda, ali on do zaključenja ovog izdanja nije odgovarao na naše pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari