SZS podneo Ustavnom sudu zahtev o ustavnosti raspisivanja izbora 1Foto: FoNet/Savez za Srbiju

Poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju (SZS) predali su danas Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka Vlade o raspuštanju skupština opština Kula, Kladovo i Doljevac.

Pored ocene ustavnosti odluke o raspuštanju skupština navedenih opština u zahtevu se traži i ocena odluke predsednice skupštine o raspisivanju izbora u tim opštinama, koji je potpisalo 40 poslanika Skupštine Srbije.

Šef poslaničke grupe Demokartske stranke Goran Ćirić izjavio je da ovim činom žele da građane zaštite od nepotrebnih izbora, nepotrebnih troškova i trošenja iz budžeta novca svih građana Srbije. Svedoci smo da od 2012. imamo urušavanje institucija lokalnih samouprava tako što se svaki izbor pretvara u poligon za nasilje, izjavio je on novinarima ispred Ustavnog suda.

Ćirić je istakao da Savez za Srbiju kao najvažniji cilj ima očuvanje institucija Republike Srbije i lokalnih samouprava.

Član Pravnog tima SZS Savo Pilipović je izjavio da taj Savez zahteva da Ustavni sud, pre nego što donese ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke Vlade, donese naredbu da se obustavi sprovođenje izbora u Kuli, Kladovu i Doljevcu.

On rekao je da je Vlada odlukom od 25. oktobra o raspuštanju tri skupštine prekršila Ustav, koji garantuje nezavisnost lokalnih samouprava.

Prekršen je i Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano kada i kako Vlada može raspustiti lokalnu samoupravu i predviđa da mora proći najmanje mesec dana od podnošenja ostavke predsednika opštine, što se u Kuli, Kladovu i Doljevcu, nije dogodilo, ukazao je on.

Kako je rekao, ne očekuju da odluka Ustavnog suda bude doneta pre izbora, raspisanih za 16. decembar, ali zato traže da Ustavni sud zabrani izbore dok ne donese odluke o ustavnosti i zakonitosti raspisanih izbora. Kako su najavili, Savez za Srbiju će učestvovati na izborima u Lučanima, koji su redovno raspisani, a za ove tri opštine stav će doneti pošto Ustavni sud donese odluku.

Podsetimo, Savez za Srbiju najavio je ranije danas da će Ustavnom sudu predati svoj zahtev koji se tiče ocene ustavnosti i zakonitosti odluka Vlade o raspuštanju skupština opština Kula, Kladovo i Doljevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari