SZS danas predaje zahtev za ocenu ustavnosti o raspisivanju izbora 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Narodni poslanici stranaka i pokreta koji čine Savez za Srbiju trebalo bi danas Ustavnom sudu da podnesu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka Vlade o raspuštanju skupština opština Kula, Kladovo i Doljevac i odluke predsednice Narodne skupštine o raspisivanju izbora za odbornike u tim opštinama.

Savez za Srbiju smatra te odluke nelegalnim i bojkotovaće izbore koji su raspisani.

Danas je imao uvid u tekst predloga za ocenu ustavnosti koji će biti predat ustavnom sudu a u njemu se podnosioci predloga pozivaju na odredbe člana 12. Ustava koji je propisano:“Državna vlast je ograničena pravom građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu. Pravo građana na pokrajinsku autonomiju i lokalnu samoupravu podleže samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti“. Ali i na članove 9,10, 31, 35, 50 i 85 Zakona o lokalnoj samoupravi.

U obrazloženje razloga zbog kojih raspisivanje izbora u Doljevcu smatra povredom zakona se konstatuje da je predsednik ove opštine podneo ostavku na sednici Skupština opštine održanoj 11. oktobra ove godine. Međutim, kako tvrde podnosioci zahteva, nije poštovana odredba Zakona o lokanoj samoupravi koja glasi da se izbori raspisuju ako novi predsednik opštine i opštinsko veće nije izabran u roku od mesec dana od dana njihovog razrešenja ili podnošenja ostavke. Uz to, kako je navedeno, Vlada je povredila Zakon donoseći odluku uprkos tome što usmena ostavka predsednika opštine nije konstatovana i nije se ušla u raspravu o tome da li predsednik opštine može usmeno da podnese ostavku.

Kada je reč o Kuli i Kladovu, u navodima kojima se osporavaju odluke o raspisivanju izbora piše da predsednici ovih opština ili uopšte nisu podneli ostavke ili su to učinili tako da niko u tim mestima, pa ni lokalni mediji, ne znaju za to, što je, smatraju u SZS, apsolutno nemoguće. Tu je takođe prekršen Zakon jer o ostavkama predsednika ovih opština nisu obavešteni odbornici, pa su time uskraćeni i za zakonsko pravo i obavezu da biraju nove organe, namesto onih u ostavci, navedeno je u obrazloženju upućenom Ustavnom sudu.

Dodaje se i da skupštinska većina ni u jednoj od tih opština nije bila dovedena u pitanje i da je ekonomski neracionalno trošiti sredstva poreskih obveznika bez saglasnosti odbornika u tim opštinama.

„Kako je na osnovu nezakonitih odluka Vlade predsednica Narodne skupštine donela odluku o raspisivanju izbora, očigledno je da posledično i ta odluka mora biti poništena, iako ona sama po sebi nije nezakonita. Predlagač predlaže da Ustavni sud od donosilaca osporenih akata, Vlade i predsednice Narodne skupštine, zatraži da sudu dostavi osporene opšte akte i potrebnu dokumentaciju i da mu pruže podatke i obaveštenja od značaja za vođenje postupka i odlučivanja“, piše u predlogu SZS za ocenu zakonitosti i ustavnosti.

Podnosioci zahteva za ocenu zakonitosti i ustavnosti Ustavnom sudu predlažu da oceni da odluke Vlade i predsednika Narodne skupštine nisu u skladu sa Ustavom i zakonom kao i da do donošenja konačne odluke naredi da se ne izvršavaju akti i radnje preduzete na osnovu odluka čija se ustavnost i zakonitost ocenjuje, što u konkretnom slučaju ima za posledicu obustavljanje svih izbornih radnji u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac.

Lokalni izbori o sve tri opštine raspisani su za 16. decembar, kao i u opštini Lučani gde je opštinskoj vlasti istekao mandat i u kojoj će opozicioni SZS izaći na izbore.

Potpisan koalicioni sporazum

U kancelariji Saveza za Srbiju u Guči, predstavnici Srpskog pokreta Dveri, Demokratske stranke, Narodne stranke i Zajedno za Srbiju, potpisali su koalicioni sporazum za listu Savez za Srbiju – Savez za Dragačevo – Milan Radičević – Srpski pokret Dveri – Demokratska stranka – Narodna stranka – Zajedno za Srbiju – Zdrava Srbija – Levica Srbije – Pokret za Preokret – Sloga – Otadžbina. Nosilac izborne liste biće Milan Radičević, master ekonomista i dosadašnji šef odborničke grupe Dveri u Skupštini opštine Lučani, saopšteno je iz SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari