SZS predstavio programsku platformu za Kruševac 1Foto: Logo Saveza za Srbiju

Savez za Srbiju objavio je programsku platformu tog političkog saveza za Kruševac.

Kako se navodi u saopšenju Saveza za Srbiju, svesni trenutka u kome se nalaze Kruševac i Srbija, suočavajući se sa istinom i činjenicama da građani Kruševca i Srbije žive u vremenu potpune autokratije koja sprovodi surovu politiku uništavanja svih osnovnih ljudskih, demokratskih i civilizacijskih vrednosti od strane aktuelne gradske i republičke vlasti koju čine Srpska napredna stranka i njihovi sateliti, ujedinili smo sve svoje opozicione kapacitete u borbi protiv aktuelnog režima, njihove samovolje i politike koja svakodnevno devastira svaki segment društva našeg grada i naše države.

Dodaju da je iz pomenutih razloga, Kruševac, prateći aktuelnu političku situaciju u Srbiji, dobio jedan jasno definisan savez opozicionih političkih organizacija koje su sve svoje razlike ostavile po strani, a sve svoje sličnosti podredile samo i jedino interesima građana Kruševca. Savez za Srbiju – Kruševac.

Savez Za Srbiju – Kruševa poziva sve jasno definisane opozicione organizacije, stranke, pokrete, udruženja i grupe građana, kao i sve svoje sugrađane pojedinačno, da nam se pridruže na ovom časnom i novom političkom putu, kako bismo pod jedan krov objedinili sve one koji osećaju teret sile i nepravde koja je „pala“ na Kruševac i onemogućila normalan život i normalno funkcionisanje našeg Grada i našeg društva. Ta sila i nepravda je aktuelna vlast i mi ćemo je pobediti, zaključuje se u saopštenju.

Programsku platformu ovog političkog saveza za Kruševac prenosimo u celosti.

„Stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta i zadržavanje postojećih. Aktivan rad na promociji Kruševca kao sigurnog, bezbednog i otvorenog grada sa mogućnostima za razvoj i unapređenje poslovanja. Podrška samozapošljavanju i snažan podsticaj domaćim investitorima. Smanjenje poreza i lokalnih taksi za privatne preduzetnike. Na poziv Sindikata gradsko rukovodstvo posredovaće socijalni dijalog između zaposlenih i poslodavca.

Veća budžetska izdvajanja za razvoj poljoprivrede i podsticaj poljoprivredne proizvodnje, angažovanje profesionalnih poljoprivrednih savetnika i dobijanje statusa poljoprivredne regije sa zaštićenim geografskim poreklom.

Davanje posebnih stimulacija i olakšica za zapošljavanje mladih, finansiranje projekata mladih preduzetnika, i omogućavanje mladim ljudima da preko povoljnih kredita i nižih cena zakupa,postanu ekonomski i stambeno nezavisni. Veća budžetska izdvajanja za stipendiranje najtalentovanijih Kruševljana, veća podrška lokalnih institucija civilnim organizacijama i udruženjima mladih kao i podsticanje njihovog većeg učešća u javnom životu i odlučivanju na nivou grada Kruševca. Kruševac kao grad znanja u kome je važno šta neko zna a ne koga poznaje.

Dekriminalizacija grada uz podizanje nivoa bezbednosti i vraćanje građanima osećaja potpune slobode i zaštite,sa posebnim akcentom na bezbednost dece i prevenciju vršnjačkog nasilja

Sređivanje urbanističkog haosa sa stručnim i jasnim planovima i projekcijama koji podrazumevaju učešće odgovarajuće stručnjaka kako bi Kruševac poprimio izgledsavremenog grada i istovremeno obezbedio preduslove za funkcionalni razvoj. Dugoročno rešavanjeproblema rasterećenja gradskog saobraćaja i parkiranja u gradu.

Uspostavljanje nove organizacije lokalne uprave uz uvažavanja principa stručnosti, i ukidanje principa političke podobnosti kako bi lokalna uprava bila servis građana, a ne servis vlasti.

Otvaranje stanica za hitnu medicinsku pomoć u Šiljegovcu , Beloj vodi, i Velikim Kupcima i ponovno aktiviranje seoskih apoteka, kako bi građani imali ravnomeran i ravnopravan pristup adekvatnoj medicinskoj pomoći i zbrinjavanju. Iniciraćemo kod ministarstva zdravlja otvaranje specijalizovane angio sale koja bi omogućila hitnu i pravovremenu medicinsku pomoć kao što imaju drugi gradovi u Srbiji.

Jačanje lokalne samouprave kroz neposredno odlučivanje građana. Odlučivanje oko trošenja i investiranja novca od plaćenog poreza na imovinu prepustićemo putem referenduma građanima na nivou mesnih zajednica.

Transparentno i svrsishodno izdvajanje za medijsko izveštavanje o gradskim aktivnostima koje je neophodno za informisanje građana. Zalaganje za demokratske i slobodne izbore koji oslikavaju realnu volju građana bez atmosfere straha i nasilja kao i sprečavanje izbornih manipulacija i prekrajanja izborne volje građana uz omogućavanje nezavisnim medijima da imaju uvid u tok izborne kampanje i rezultat izbora.. Objektivno izveštavanje o zbivanjima u gradu.

Učinićemo maksimalan napor da škole i obrazovne ustanove oslobodimo političkog uticaja.

Očuvanje kulturnog nasleđa, negovanje tradicije i zaštita kulturne baštine uz razvijanje principa raznovrsnosti kulturnog izražavanja. Podsticanje većeg učešća ustanova kulture u kreiranju zdravih sistema vrednosti građana i u razvijanju programa obrazovanih institucija. Veća budžetska izdvajanja u oblasti kulture i umetnosti..

Sport mora postati dostupna aktivnost svim građanima Kruševca. Sportisti i sportski kolektivi koji ostvaruju vrhunske rezultate u domaćim, a pogotovu u evropskimk ili svetskim okvirima, biće stipendirani iz posebnog fonda za razvoj vrhunskog sporta. Bavljenje sportom ne sme biti privilegija bogatih niti politički podobnih.

Promovisanje Slobode kao univerzalne ljudske i civilizacijske vrednosti kao i aktivan rad na jačanju svesti o ljudskim pravima.

Vraćanje etičkog principa i moralnog kodeksa u lokalnu politiku. Imovina i obrazovni profil, način sticanja zvanja kao i radna biografija svakog kandidata za javnu funkciju moraju biti javno objavljeni pre stupanja na dužnost i podložni proveri građana i novinara .

Pisanom izjavom pred građanima, obevezaćemo se da niko od članova Saveza za Kruševac neće ući u bilo kakvu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, posle održanih lokalnih izbora. Ni jedan funkcioner SNS, nosilac javne funkcije u aktuelnoj lokalnoj i republičkoj vlasti kao i direktori javnih preduzeća i drugi istaknuti funkcioneri ne mogu biti imenovani na javnu funkciju kada preuzmemo odgovornost za upravljanje gradom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari