SZS: Spalionica smeća kod Beograda građane košta 1,1 milijardu evra 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Nikola Jovanović ocenili su danas da je jedna od najvećih pljački u istoriji Srbije ugovor o izgradnji spalionice u Vinči kod Beograda koju će građani platiti 1,1 milijardu evra.

„Ugovor s francuskom kompanijom SUEZ iz 2017. godine kaže da će Grad Beograd narednih 30 godina toj kompaniji plaćati 38,3 miliona evra. To je ukupno 1,1 milijarda evra za koje se Beograd obavezao da plati u narednih 30 godina“, rekao je na konferenciji za novinare jedan od lidera SZS-a Dragan Đilas.

Đilas je naveo da je cena projekta prethodne vlasti bila 179 miliona evra.

„Po projektu sadašnje vlasti, sva struja koja se proizvede (spaljivanjem smeća) pripašće kompaniji SUEZ, a po našem projektu pripadala je Gradu Beogradu“, rekao je Đilas.

On je dodao da je zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdio da spalionica „neće ništa koštati građane“ i upitao ko će da plati tu cenu ako ne građani.

„Ako može deponija da bude besplatna, hajde neka sve onda bude besplatno u ovom gradu“, rekao je Đilas.

Đilas je naveo da je SZS obavestio Ambasadu Francuske o projektu spalionice, a uputuće joj i zvaničan dopis.

Popredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je izjavio da će plata za daktilografa i sekretarice u spalionici iznositi 3.200 evra mesečno, „menadžera lokacije“ 30.000 evra, a plata „direktora projekta“ biće 40.000 evra mesečno.

Jovanović je naveo i da će Beograd plaćati poreze koje je inače dužan da plati izvođač, te će, umesto koncesionara, Grad plaćati porez na prenos, porez na deponiju i porez na imovinu.

„Kompanija SUEZ je dobila i status povlašćenog proizvođača struje, tako da ćemo mi otkupljivati struju po dvaput većoj ceni“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari