Tači: Kosovo ostaje odgovorno za nastavak dijaloga sa Beogradom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je dao garancije savetniku američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu da Kosovo ostaje odgovorno za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Tači je napisao na Tviteru da je u telefonskom razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom naglasio da je Kosovo ujedinjeno i svesno istorijske šanse da sa Srbijom postigne sporazum.

„Kosovo je ujedinjeno i potpuno svesno svoje istorijske šanse da postigne konačan, sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti napredak u pomirenju sa Srbijom i sopstveni put ka zajedničkoj evroatlantskoj porodici nacija“, napisao je Tači na Tviteru.

Predsednik Kosova na Fejsbuku je napisao da je razgovarao telefonom i sa Boltonom i rekao mu da će „onako kako je to zatražio i predsednik SAD Donald Tramp govoriti jednim jezikom“.

„Mi smo ubeđeni da će dijalog vrlo brzo započeti i da će se okončati sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti medjusobno priznanje dve zemlje i učlanjenjem Kosova u NATO, EU i UN“, napisao je Tači.

On je napisao i da je Boltonu kazao da je Kosovo „uvek uz SAD i da je prijateljstvo dve zemlje stalno“.

Sa svetnikom američkog predsednika Boltonom sinoć je razgovarao i premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je, kako je potvrdio potpredsednik Haradinajeve stranke Ardiana Djini razgovarao o taksama koje su uvedene za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i o unapredjenju odnosa dve zemlje.

Ti razgovori su deo zahteva i pritisaka SAD da Kosovo ukine takse, čemu se odlučno protivi Haradinaj, dok se Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji zalažu za ukidanje, odnosno suspenziju taksi na odredjeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari