Tači: Kosovo ostaje odgovorno za nastavak dijaloga sa Beogradom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Tači je napisao na Tviteru da je u telefonskom razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom naglasio da je Kosovo ujedinjeno i svesno istorijske šanse da sa Srbijom postigne sporazum.

„Kosovo je ujedinjeno i potpuno svesno svoje istorijske šanse da postigne konačan, sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti napredak u pomirenju sa Srbijom i sopstveni put ka zajedničkoj evroatlantskoj porodici nacija“, napisao je Tači na Tviteru.

Predsednik Kosova na Fejsbuku je napisao da je razgovarao telefonom i sa Boltonom i rekao mu da će „onako kako je to zatražio i predsednik SAD Donald Tramp govoriti jednim jezikom“.

„Mi smo ubeđeni da će dijalog vrlo brzo započeti i da će se okončati sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti medjusobno priznanje dve zemlje i učlanjenjem Kosova u NATO, EU i UN“, napisao je Tači.

On je napisao i da je Boltonu kazao da je Kosovo „uvek uz SAD i da je prijateljstvo dve zemlje stalno“.

Sa svetnikom američkog predsednika Boltonom sinoć je razgovarao i premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji je, kako je potvrdio potpredsednik Haradinajeve stranke Ardiana Djini razgovarao o taksama koje su uvedene za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i o unapredjenju odnosa dve zemlje.

Ti razgovori su deo zahteva i pritisaka SAD da Kosovo ukine takse, čemu se odlučno protivi Haradinaj, dok se Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji zalažu za ukidanje, odnosno suspenziju taksi na odredjeno vreme.