Tači: Očekujem ove godine istorijski sporazum sa Srbijom 1Foto:N1

Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da se nada i veruje da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije kao dve nezavisne i suverene države.

„Taj sporazum će dovesti do potpune normalizacije naših odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda. Mir između Kosova i Srbije znači mir za Zapadni Balkan. Mir je takođe poruka za evropeizaciju celog prostora u kojem živimo. Nadam se da će to biti sporazum evropskih standarda i modela. EU sada mora da preuzme svoju aktivnu, dinamičku i vodeću ulogu, uz podršku SAD. Pravi je trenutak i za vođstvo u obe zemlje da dođu do sporazuma koji je nedostajao tokom poslednjih sto godina i koji će otvoriti perspektivu za buduće generacije“, kazao je on.

Na pitanje da li očekuje da Srbija prizna Kosovo, on je rekao da najpre očekuje da se za obe države otvori sigurna evropska perspektiva.

Tači je, na konstataciju da od Srbije niko ne traži da prizna Kosovo, rekao da je važno je da se o ovom pitanju već počelo raspravljati i da će za Srbiju biti uslov da prizna Kosovo.

On je ponovio da će Kosovo uspostaviti asocijaciju opština sa većinskim srpskim stanovništvom, jer za to imamo ustavnu i zakonsku obavezu, ali i obavezu sporazuma u Briselu. „Još veća afirmacija kosovskih Srba jeste u interesu Kosova. Kosovo je domovina svih njenih građana“, dodaje.

Predsednik Kosova je rekao da postoji „dobra volja“ u pogledu osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, iako Kosovo na njega gleda kao na istorijsku nepravdu.

On je ocenio i da se Kosovo pokazalo kao primer saradnje sa međunarodnim pravosudnim organima, čak i više od Srbije, Hrvatske i BiH, kako sa Haškim tribunalom tako i sa Euleksom na Kosovu.

Na pitanje zar nije razlog za osnivanje tog suda da se procesuiraju zločini koji nisu procesuirani, Tači je upitao kada će Srbija biti kažnjena, i dodao da je zadovoljenje pravde je nužno za sve.

Tači je, upitan o zločinima počinjenim nad Srbima, dodao i da je veoma svestan onoga što se desilo na Kosovu tokom rata i nakon rata.

Tači je rekao da je na Kosovu osuđeno više Albanaca nego Srba za ratni period.

„Ali ne treba biti trke u tome koliko je Albanaca i koliko je Srba osuđeno. Pravda mora da pobedi i da se krećemo prema pomirenju između naše dve zemlje i naroda. Pravda je ponekad spora, ali ne zaboravlja, i na kraju pobeđuje. U svakom slučaju ja sam optimista“, kazao je.

Upitan o 40.000 nerešenih imovinskih zahteva koje potražuju Srbi, Tači je odgovorio da za slučajeve te prirode „ne treba tražiti odgovore od politike“.

On je rekao da se istraga slučaja ubistva Olivera Ivanovića nastavlja. „Za sada možemo reći da nema indicija koje bi aludirale na etnički motivisan slučaj, ali prvi podaci ukazuju na kriminalne, mafijaske motive. Sarađivaćemo sa vlastima u Srbiji kako bi dobili adekvatne informacije. Istina će izaći na videlo, iako će nekoga to boleti“, kazao je Tači.

Govoreći o saradnji sa Beogradom u ovoj istrazi, on je rekao da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem o tome i dodao da druge relevantne institucije sarađuju u okviru datih mogućnosti i prostora.

Govoreći o vozu sa motivima iz srpskih manastira i ko ga je zaustavio, Tači je rekao da je to bio pokušaj da situacija na Kosovu eskalira, gde bi najveću cenu platili upravo kosovski Srbi.

„Istina je sledeća: Beograd je poslao voz, mi smo ga zaustavili, pa se vratio za Beograd. Da su oni nastavili sa pokušajima da voz uđe na Kosovo, to bi dovelo do najgoreg. Taj pokušaj je bio podstaknut srpskim nacionalizmom“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari