Tači: Priznanje Kosova najbolje rešenje 1www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Tači je potvrdio svoje učešće sastanku, kako je rekao, „na visokom, političkom međudržavnom nivou između Kosova i Srbije koji će predvoditi predsednici dveju država“.

„Definitivno je došlo vreme da se otvori poslednje poglavlje u dijalogu Kosova i Srbije, poglavlje normalizacije međudržavnih odnosa, što podrazumeva normalizaciju u oblasti politike, sigurnosti, ekonomije, regionalne i evroatlanske integracije, a na osnovu vrednosti evropske perspektive dveju država“, rekao je Tači za Radio slobodna Evropa.

On je dodao da, „što kraće to poglavlje bude trajalo, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju“.

Tači je rekao da teme za sutrašnji sastanak nisu precizirane, ali je naglasio da su Kosovo i Srbija autonomne zemlje sa svojim suverenitetom i da stoga Kosovo u ovom poslednjem poglavlju neće pregovarati o pitanjima osim onih koja se vežu za normalizaciju odnosa dveju država.

O unutrašnjim pitanjima Kosova, dodao je, Kosovo samo odlučuje.

„Najbolje moguće rešenje je da Srbija prizna Kosovo, a to bi bilo okončanje ovog važnog procesa dijaloga, koji je počeo kao tehnički, a sada ulazimo u napredniju fazu političkog dijaloga, koja će konačno dovesti do priznanja Kosova od strane Srbije“, naglasio je on. Tači je dodao da su stvorene okolnosti da dve zemlje moraju da uđu u proces normalizacije međudržavnih odnosa, nakon „teške provokacije Srbije s hapšenjima, vozom i zidom u Mitrovici“.

Upitan kako komentariše stav opozicije da Kosovo treba zbog toga da prekine dijalog sa Srbijom, Tači je odgovorio da zemlje „i u vremenu tenzija i ratova vode dijalog“. Najvažnije je da se poštuje Ustav, zakoni i suverenitet i onda ne bi trebalo biti sumnje. Ovaj dijalog podržava SAD i EU i ubeđen sam da dijalog ojačava državu Kosovo. Bilo bi u interesu da se okonča i ovo poslednje poglavlje, koje će dovesti do normalizacije odnosa i priznanja Kosova od strane Srbije, istakao je Tači koji sutra putuje u Brisel zajedno sa premijerom Isom Mustafom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari