Tači: Produžen mandat Euleksu do 2021. 1Foto: N1 (arhiva)

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je danas da se u razmeni pisama sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozepom Boreljom složio sa tehničkim produženjem mandata misiji Euleksa, do 14. juna 2021. godine.

U saopštenju iz Predsedništva Kosova navodi se da se radi o tehničkom produženje mandata jer je pandemija onemogućila pregovore o budućnosti Euleksa, objavljeno je na sajtu predsednika Kosova.

U razmeni pisama Tači je naveo da Kosovo pristaje na tehničko produženje mandata najkasnije do 14. juna 2021. godine, kako bi se obezbedio kontinuitet Euleksa tokom vanrednih okolnost.

Tači je takođe podržao misiju, navodeći da kosovske institucije u potpunosti podržavaju mandat Euleksa, u skladu sa dokumentima koja su do sada potpisana.

U odgovoru Borelj je dao saglasnost o jednogodišnjem tehničkom produženju mandata za Euleks i istakao podršku EU Kosovu, sa posebnim akcentom na podršku u vreme „izazova bez presedana“ koje je izazvala pandemija.

Mandat Euleksa ugovara se svake dve godine i postepeno je smanjen, a nadležnosti su prenete na domaće institucije, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari