Tači traži referendum za sporazum sa Beogradom 1Foto: EPA VALDRIN XHEMAJ

„Naši građani moraju da odluče putem referenduma. Moraju da biraju da li su za mirovni sporazum sa Srbijom, koji Kosovu daju EU, NATO i UN, ili žele da žive u neprijateljstvu sa susednim zemljama i izolovanim državama,“.

To je poručio danas predsednik Kosova Hašim Tači, a prenosi RTK Live, pozivajući se na KoSSev.

U pismu javnosti preko svoje Fejsbuk stranice, izneo je snažne kritike na račun kosovske opozicije i dela civilnog društva, koje vidi kao “nekoliko usamljenih glasova civilnog društva“ i one „koji nemaju pojma kako su se naša sloboda i nezavisnost stekli“ i koje optužuje za „beskurpuloznu propagadu“ i one koji su „jedini koji donose štetu Kosovu“ jer „ne žele mirovni sporazum sa Srbijom“ i ulazak Kosova u NATO i EU.

„Ovaj eventualni sporazum, koji je veoma težak da se postigne, ima za glavni cilj priznavanje Kosova od strane Srbije i naše članstvo u EU, NATO i UN“, naveo je Tači o „mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Deda: Crvena linija za Tačija

Osim Tačija, preko Fejsbuka, obratio se i poslanik u kosovskoj skupštini, Iljir Deda, ali iz drugačijeg ugla:

Sa Tačijevim avanturama, Kosovo unlateralano podriva pravo na nezavisnost i deligitimiše pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o kosovskoj nezavisnosti, poručio je.

„Više od 110 priznanja kosovske nezavisnosti ispostaviće se tako – da su bila pogrešna jer su učinjena priznajući pravo Kosova na nezavisnost, bez obzira na poziciju Srbije,“ poručio je Deda dodajući i da se time opoziva intervencija NATO-a i svih međunarodnih procesa između Boegrada i Prištine do danas.

„Tako se Kosovo stavlja u poziciju da traži odobrenje da se kao pokrajina odvoji od Srbije“, naveo je dalje, dodajući i da se time gubi pravo da se traži kompenzacija za ratnu štetu, povratak kosovskog penzionog fonda, dok se javna imovina na Kosovu deli sa Srbijom.

„Kosovo treba da bude jače bez obzira po koju cenu će poraziti uništavače države. Tačijeva crvena linija na prvom mestu treba da bude Skupština 4. septembra, a potom masovni civilni protesti,“ na kraju svoje objave rekao je Deda.

Zahtev za parlamentarnim izborima?

U međuvremenu, forum žena LDK zatražio je danas parlamentarne izbore na Kosovu upravo zbog pitanja „pregovaranja o teritorijama“. One su podržale stav predsedništva stranke da se bilo kakvim pregovorima o „teritoriji Kosova, podriva njegova ustavnost“, te da je LDK uvek bio posvećen zaštiti suvereniteta Kosova. Zatražile su takođe pažnju građana za ovaj proces. Aktivnosti žena LDK uključiće upravo mobilizaciju ženskih pripadnica stranke.

Tačiju nedostaje podrška opozicije ali i vladajućih stranaka

Predsednik Kosova Hašim Tači nema podršku ni dve stranke vladajuće koalicije za ono što je on nazvao „korekcijom granica sa Srbijom“, a njegov kolega u Beogradu „razgraničenjem“.

Istovremeno, opozicija danas predaje zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi se Tačiju zabranilo da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica.

Protiv podele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari