Tači: Vučićeva izjava o Kosovu za unutrašnju upotrebu 1Foto: EPA / ANTONIO BAT

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas u Zagrebu da je izjava novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu kao sastavnom delu Srbije data za „unutrašnju upotrebu“, prenosi agencija Hina.

„Predsednik Srbije dobro zna da je Kosovo nezavisna država priznata od 114 zemalja u svetu. Mi ćemo nastojati i dalje da se angažujemo na priznavanju i nastaviti s dijalogom“, rekao je Tači novinarima posle susreta s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Tači je tako odgovorio na pitanje novinara o delu teksta zakletve predsednika Srbije koja glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo“.

„To je bila izjava za unutrašnju upotrebu“, zaključio je kosovski predsednik.

On dodao da takve izjave iz Srbije nisu ništa novo i dodao da su Kosovo i Srbija dve nezavisne države. Prema njegovim rečima, Kosovo će raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi novinarima rekla je da će Hrvatska nastaviti da podržava evroatlanske integracije Kosova. „Kada je reč o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti saradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je reč o trgovini s Kosovom, mislim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga, već i puno većem prisustvu hrvatskih kompanija na Kosovu kada je reč o investicijama i daljem poslovanju“, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare hrvatska predsednica, dodajući da je zamolila svog kosovskog kolegu da se u tom smislu lično angažuje, prenela je Hina.

Hrvatska i Kosovo imaju istorijsko prijateljske odnose, naglasio je Tači, ali je takođe naglasio kako bi odnosi mogli biti bolji jer „Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u sva područja od zajedničkog interesa“.

Tači, koji boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, sastao se i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari