Tadić: Vučić opsednut time da ima mesto u istoriji 1Boris Tadić Foto: Fonet/Božidar Petrović

Bivši predsednik Srbije i aktuelni šef Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je da Aleksandar Vučić kosovsko i svako drugo regionalno pitanje upotrebljava i instrumentalizuje, radi opstanka na vlasti ili podizanja vlastite popularnosti.

Tadić je za Radio Sarajevo.ba rekao i da je manevarski prostor Vučića za kompromisno rešenje za Kosovo manji nego dok je on bio predsednik Srbije.

„Prvo, oni su imali veoma veliku hipoteku nacionalizma, šovinizma i ratova devedesetih, posticanja na ubistva i na zverstva. Imali su hipoteku bliskih saradnika Miloševića. U krajnjem slučaju, oni su bili za nastavak rata protiv NATO za razliku od Miloševića koji je bio za Kumanovski sporazum, mislim na Srpsku radikalnu stranku (SRS)“, rekao je Tadić.

„On ima sužen manevarski prostor. Obećao je – ja to znam – dao je obećanje pre 2012. godine da će biti fleksibilan na temu Kosova i Metohije i zato je dobio veliku podršku zapadnih zemalja. I sad je došlo vreme da se ispostavi ono što je obećao, tvrdi Tadić.

Ne znam da li je to što se dešava na Kosovu stalne tenzije ili Vučić tu nešto stimulira, ili on sam podmeće tenzije. On je sposoban da izazove tenzije, a onda se pojavljuje kao onaj koji smiruje tenzije. Proizvede tenzije i sa BiH, a posle 15 dana on dolazi i smiruje tenzije. I onda naivnim političarima na Zapadu to jeste razlog da mu daju podšrku, napomenuo je Tadić.

To sve, prema njegovom mišljenju, nema stvarne veze sa stvarnom politikom pomirenja.

Tadić je rekao i da je „vrlo je teško govoriti o ljudima koji svako malo menjaju svoja strateška opredeljenja“, uz opasku da je Vučić „čovek koji nema uverenja“.

„Ako pročitate njegove rečenice iz prošlosti vidite da tu nema nikakvog kontinuiteta sem da je sklon da ih preokrene za 180 stepeni. Šta on hoće od BiH to Bog dragi zna. Šta on iskreno misli, to znaju samo on i njegovih nekoliko saradnika. To je problem s kojim se svi zajedno suočavamo“, ocenio je Tadić.

Vi nikada ne znate šta je suština ljudi koji su protagonisti jednog takvog političkog pravca. Vučić, kosovsko i svako drugo regionalno pitanje ustvari upotrebljava, on ga instrumentalizuje, radi opstanka na vlasti ili podizanja vlastite populanrosti. NJega suštinski ne zanimaju suštinski dela, smatra Tadić.

NJega dela zanimaju da bi eventualno on imao svoje zabeleženo mesto u istoriji. On je opsednut time da ima mesto u istoriji. Zbog toga ima tih devet ekrana u svom kabinetu, grozničavo prati šta se dešava i pokušava da koriguje na dnevnom nivou, u nekoliko sati, tokove zbivanja u Srbiji i regionu, i to intervencijama u medijima, lažima ili poluistinama. To je njegov način upravljanja. Zato on jako mnogo radi, naveo je Tadić.

Upitan o svom stavu da je neophodno formiranje „velike demokratske unije“ Tadić je odgovorio da je za njeno formiranje – unije građanskih demokratskih sanaga.

Jesam i za to da se sarađuje na temama izbornih uslova i elementarnih demokratskih prava i sa strankama koje nisu za člansto u EU, ali su opozicija Vučiću, naglasio je Tadić.

Ali, dodao je, imate u ovoj građanskoj opoziciji i one koji smatraju, kao na primer neki bivši članovi vlade koju sam ja formirao zajedno sa drugim članovima DS, koji smatraju da treba ići i sa Dverima, DPS-om… Mislim da je to opasna situaicija, naveo je on.

Mi se sada nalazimo u tom trenutuk diskusije kako formirati blok protiv Vučića. Ali, formirati koaliciju sa strankama koje su protiv EU, kao jednog strateškog opredjeljenja, to je vrlo komplikovano, izjavio je Tadić za Radiosarajevo.ba, prenosi INS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari